Банкеръ Daily

Новини

Игнатов: Заплатите на учителите се увеличат със 7% догодина

Увеличението на учителските заплати догодина ще е с до 7% в зависимост от възможностите на делегирания бюджет на всяко училище. Това съобщи в Пловдив министърът на образованието и нуката Сергей Игнатов. С бюджета за 2013-а издръжката на един ученик беше увеличена с пет на сто, като сега средно държавата плаща на училищата между 1195 и 1475 лева. Именно това увеличение ще позволи повишаване на учителските заплати, посочи образователния министър. Решението за увеличение на преподавателските възнаграждения е взето на работна среща с участието на синдикатите.


Стартовите заплати на младшите, старшите и главните учители ще бъдат увеличени с до 12 процента. Сега средната заплата в порсветния сектор е около 730 лева, но на много места стартовите възнаграждения за млади учители са едва около 450 лева.


bdquo;В образователната система има натрупани проблеми още от края на 1970-те години. Затова цялото общество и управлението на държавата са длъжници на българския учителldquo;, коментира Сергей Игнатов.


През тази година чиновниците от просветното ведомство няма да получат коледни бонуси, обясни още министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във