Банкеръ Weekly

Новини

Язовирите в Северозападна България опасни

За язовирите в Северозападна България са издадени 154 предписания за отстраняване на неизправности, а половината от тях са свързани с технически проблеми. За да бъдат предприети координирани действия за отстраняването им, председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски организира среща с областните управители на Враца, Монтана и Видин.

Най-много са проблемите около язовирите на територията на общините Хайредин, Борован и Криводол. Те се задълбочавали, защото собствениците на водоеми не предприемат действия, за да изпълнят направените им предписания.

„Изключително сме обезпокоени, защото авария в някой от тези язовири ще има верижен ефект и за другите водоеми, а всички те застрашават и конкретни населени места“, подчерта Горновски. Той е предоставил и подробен доклад за състоянието на язовирите в областта. От документа става ясно, че от началото на годината инспектори на метрологичната агенция са проверили всичките 91 водоема в района. Дадени са 56 предписания по техническата документация и 54 за безопасната им техническата експлоатация.

На територията на област Монтана тревожно е състоянието на язовир "Мишковец", който е собственост на община Берковица. Това посочи председателят на държавната агенция по време на срещата с областния управител Росен Белчев. На язовира са правени съвместни проверки от инспекторите на държавната агенция и от областната управа, но все още липсват предприети мерки за отстраняване на техническите му неизправности. Особено тревожно е, че не се спазва направеното предписание за поддържане на достатъчен свободен обем.

Видин е областта, в която са констатирани най-малко нарушения при проверките на язовирите на нейна територия. На територията на областта има 37 язовира. При проверките са дадени 16 предписания по безопасната им техническа експлоатация. Най-често даваното предписание е свързано с привеждането на документацията от експлоатацията на малките язовирни стени и на съоръженията в съответствие с изискванията.

Особен акцент при контрола на язовирите хората на  Горновски поставят на Северозападна България, защото това е един от регионите с най-голям интензитет на валежите и е важно те да са технически изправни и готови да поемат рязко повишаване на водните обеми. На проведените срещи в трите области присъстваха и главният секретар на агенцията Валентин Чиликов и и.д. директорът на Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ Йордан Кюмюрджиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във