Банкеръ Daily

Новини

Явор Недев: “Реновирането на рибарските пристанища е равностойно на въвеждането на стандарта “Стара планина

“През декември отваряме Мярка 3.3. Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки от Оперативна програма „Рибарство”. Това съобщи изпълнителеният директор на Агенцията по рибарство и аквакултури Явор Недев. По тази мярка освен държавните пристанища ще могат да кандидатстват общински и частни пристанища. „Надявам се, че след около 18 месеца в България ще има поне 8 реновирани модерни рибарски пристанища”, заяви Явор Недев. „Мога да определя реновирането на рибарските пристанища у нас, като стъпка равностойна на въвеждането на стандарта „Стара планина”, допълни Недев. Пристанищата, използвани от рибарите за разтоварване на уловите са ключов елемент във веригата от улова на риба до крайния пазарен продукт. Целта на модернизацията им е да се осигури ефективно, сигурно и съобразено с хигиенните изисквания оборудване за разтоварване и третиране на рибата.
Успешно се изпълнява и стратегията на държавното дружество „Рибни ресурси” в което се апортира и третото от четирите пристанища, които ще бъдат създадени на Българското Черноморие. Две от рибарските пристанища ще са на северното крайбрежие - Балчик и пристанището Аспарухово до Варна, а две на южното. Пристанището в Созопол е първото рибарско пристанище с издаден сертификат, припомни Явор Недев.
“Очаквам до две седмица ИАРА да подпише договор с Националния гаранционен фонд и по този начин бенефициентите по ОП „Рибарство” да могат да разчитат на фонда за съфинансиране”, заяви още Недев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във