Банкеръ Daily

Новини

Японският премиер Йошихико Нода обяви състава на новия си кабинет

Японският премиер Йошихико Нода лично обяви днес състава на новия си кабинет, предават световните агенции. Той включва десет нови министри и осем от състава на предишното правителство, включително и министъра на външните работи.


С тези рокади министър-председателят Нода се опитва да вдигне рейтинга на кабинета си, спаднал напоследък под опасната черта от 30 на сто. Запазвайки поста на днешния външен министър Коичиро Гемба, премиерът признава за ефективни дипломатическите му усилия, по-специално по време на преговорите с Русия, станали тази година по-активни.


В правителството остава и министърът на отбраната професор Сатоши Моримото, първият непартиен експерт на тази длъжност в историята на страната.


Йошихико Нода е министър-председател на Япония от 2 септември 2011 г. и председател на Демократическата партия на Япония. Нода получава възможността да стане премиер на Япония, след като предшественика му Наото Кан подава оставка заради критиките относно справянето му с аварията в японската АЕЦ Фукушима I. В края на август 2011 г. се провеждат избори за поста председател на Демократическата партия на Япония, в които основни конкуренти са Йошихико Нода и Банри Кайеда. Нода е победител в гласуването и това гарантира избора му за следващ премиер на Япония. След официалното му встъпване в длъжност, той стана шестият министър-председател на Япония за последните пет години.


Япония (Нихон или Ниппон) е островна държава в Източна Азия, разположена в Тихия океан, на изток от Китай, Корея и Русия. Площта й е 377 835 кв. км, а населението - 128.4 млн. души (2007 г.). Япония е най-развитата държава в Азия. Историята на страната се характеризира с влияние от външния свят, последвано от дълги периоди на изолация.


Икономиката на Япония е третата по големина в света. Страната е член на Организацията на обединените нации, Г-8, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество. Тя е световен лидер в производството на технологии и машини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във