Банкеръ Daily

Новини

Япония ще купи оспорвани острови в Източнокитайско море

Правителството на Япония е постигнало сделка за закупуването на оспорваните с Китай острови в Източнокитайско море, предаде Би Би Си. Страната на изгряващото слънце ще заплати 2.05 млрд. йени (26 милиона долара) за покупката на три от петте острова Сенкаку, известни още като Дияоу в Китай.


Все още няма официално потвърждение, но се очаква по-късно през деня премиерът Йошихико Нода да даде пресконференция, на която да съобщи новината.


Японските медии съобщиха, че е постигнато споразумение, но се очаква официалния договор за покупко-продажбата да бъде изготвен до края на месеца.


Губернаторът на метрополиса Токио от своя страна също обмисляше покупко-продажбата на островите, собственост на японски бизнесмен, за да сложи край на продължаващите спорове с Китай.


Външното министерство на Китай обяви, че Пекин следи отблизо ситуацията и ще вземе необходимите мерки за защита на националния суверенитет.


Япония, Китай и Тайван проявяват претенции за островите, които в момента са под контрола на Япония и формират част от префектурата Окинава. Три от тях са собственост на японския бизнесмен Куниоки Курихара, който ги отдава под наем на японската държава. От 2010 г. насам островите са причина за избухването на дипломатически конфликт между Китай и Япония.

Facebook logo
Бъдете с нас и във