Банкеръ Daily

Новини

Япония прие пакет от стимули за 10.7 млрд. долара

Пакет от стимули в размер на 880 млрд. йени (10.7 млрд. долара) прие правителството на Япония, предават световните агенции. Сумата надвишава с близо два пъти обявената през октомври от правителството на премиера Йошихико Нода. Според финансови и политически наблюдатели с този акт управляващите правят последен опит, за да възвърнат доверието на разочарованите изибиратели преди предстоящите избори в страната.


Надеждата на Япония за бързо излизане от рецесията бе свързана именно с Йошихико Нода, който бе министър на финансите в кабинета на Наото Кан. Той бе на този пост до избора му за министър-председател, заемайки официално тази длъжност на 2 септември 2011 година. Нода получи възможността да стане премиер на Япония, след като предшественика му Наото Кан подаде оставка, заради критиките относно справянето му с аварията в японската АЕЦ Фукушима I. В края на август 2011 година се проведоха избори за председател на Демократическата партия, в които основни конкуренти бяха Йошихико Нода и Банри Кайеда. Нода бе победител в гласуването и това гарантира избора му за следващ премиер на Япония.


След официалното му встъпване в длъжност, Нода се превръна в шестия министър-председател на азиатската държава за последните пет години. Въпреки усилията му обаче, страната не успва да се справи с финансовите и икономически предизвикателства, която ще му коства поста на предстоящите избори, коментират анализатори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във