Банкеръ Weekly

Новини

Янев нищи случая с дюните в Несебър, опозицията е против

Парламентарната комисия, оглавявана от лидера на РЗС Яне Янев, която разследва корупцията по високите етажи на властта, ще нищи всички заменки на земи и гори от 2003 година насам. Това стана ясно по време на днешното заседание на комисията.


В началото на заседаниетоЯнев предложи комисията да се самосезира по случая с продажбата на дюните в Несебър, както и за други сделки със земи и гори общинска и държавна собственост, за които има данни за корупционни действия на лица от високите етажи на властта. По думите му в скандала с дюните имало замесени министри, премиери, вицепремиери, шефове на държавни агенции и комисии, областни управители и затова вместо да се сформита нова комисия било редно комисията на Янев да проучи скандалната заменка.


Това предизвика острата реакция на депутата от Коалиция за България Мая Манолова. Тя поиска предложението за самосезиране на комисията да отпадне, тъй опозицията е внесла подписи с предложение за създаване на отделна анкетна комисия за bdquo;Дюнигейтldquo;. Тя припомни, че такова било и предложението на премиера Бойко Борисов, като в комисията да има болшинство на опозицията и само един представител на ГЕРБ.


Виждате какво е съотношението в комисията на Яне Янев шестима срещу трима в полза на управляващите, изтъкна в Манолова.


По същество нищо не казахте, отговори на нападките й лидерът на РЗС. От ДПС изтъкнаха, че в момента прокуратурата проверява сделката с дюните и докато тази проверка не приключи, по-добре е комисията да не се занимава с Дюнигейт, добави Янев.


С подкрепата на СДС и ГЕРБ превърнахте комисията в орган за политически поръчки, включи се депутатът от ДПС Христо Бисеров.


Политически поръчки изпълняваме всякакви е мотото на тази комисия, намеси се отново Манолова. Тя изтъкна, че е втрещена от поведението на депутатите от управляващата партия. bdquo;Не ви ли е срам?, попита ги тя bdquo;Кой е по-важен за вас? Чие мнение е по-важно за вас - на Бойко Борисов или Яне Янев?, попита червената депутатка.


bdquo;Някой много се страхува да разследваме тези заменки, каза депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров.


Опозицията реши да напусне заседанието, а комисията се самосезира за случая bdquo;Дюнигейтldquo; и всички скандални заменки след 2003 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във