Банкеръ Weekly

Новини

Янев иска заличаване на партиите фантоми

Заличване на партиите фантоми ще поискат от РЗС още в първите дни от работата на бъдещото Народно събрание, съобщиха от партията. Хората на Яне Янев ще поискат партиите, които са получили по-малко гласове от внесените за регистрация подписи, да бъдат заличавани служебно от Софийски градски съд. Те ще настояват още тези политически формирования да възстановят парите, изхарчени от държавата, за отпечатаните за тях бюлетини.


Според Янев в следващия парламент щели да влязат не повече от 7 партии. Заради това възниквал въпросът каква е целта на останалите десетки политически субекти да участват на изборите, след като нямат никакъв шанс да прескочат 4%-та бариера? Хората на Яне Янев както обикновено имали отговор и за това. Според тях всички те са се устремили към държавните субсидии. Законът за политическите партии позволява партия, получила повече от 1% от гласовете, да получава държавна субсидия. Ето защо повечето от регистрираните за парламентарните избори партии са си поставили за цел този 1%, за да са на държавната хранилка, категорични са от РЗС.


Част от законодателните инициативи, които възнамеряват да предприемат, ще включват прагът за получаване на държавна субсидия да се вдигне поне двойно, да се постави горна граница за максималния размер на държавно финансиране за политическите партии и да се въведе изискването изборният праг за коалициите да расте пропорционално на броя на партиите, които влизат в тях.


Според хората на Янев тези мерки щели да допринесат за премахването на фалшивите, комерсиални партии и ще помогнат за формирането на реални политически субекти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във