Банкеръ Weekly

Новини

Янев: Дадох на премиера сигнали срещу министрите на икономиката и на околната среда

Сигнали срещу министъра на икономиката, енергетика и туризма Асен Василев и министъра на околната среда Юлиян Попов в служебния кабинет представи днес лидерът на РЗС Яне Янев по време на срещата му с премиера Марин Райков. Той поясни, че уличаващата информация е получена докато е бил председател на Комисията за корупцията по високите етажи на властта. Става въпрос за подадените от двамата министри декларации за доходите, в които има съмнение за тяхната достоверност.


Райков и Янев са обсъдили и подготовката на предстоящия вот. Лидерът на РЗС е алармирал премиера, че разполага с информация за близки и тесни връзки между шефове на Районно полицейски управления, отделни прокурори и местни купувачи на гласове. bdquo;Евентуална намеса на представители на МВР в изборния процес е, пряко или косвено, сериозна темаrdquo;, категоричен бе Янев.


Няма да бъдат създадени съмнения за прозрачността и демократичността на предстоящите парламентарни избори, коментира от своя страна Райков. Няма да създадем по фалшив начин алиби на определени участници в изборния процес, заяви още министър- председателят .


bdquo;Обърнахме внимание и на тези партии, които още от сега заявяват, че изборите могат да бъдат недостатъчни честни. Аз уверих лидера на РЗС, че ние сме решени да не го допускамеrdquo;, категоричен бе премиерът.


Лидерът на РЗС Янев каза, че е помолил премиера в качеството му и на външен министър да предприеме действия за прозрачност при откриването на секционни избирателни комисии в чужбина. Янев е поискал да се гарантира еднакво отношение при откриването на секции в Турция и в останалите страните от ЕС и в САЩ. nbsp;


Райков даде уверение, че вотът в чужбина ще се организира според закона и няма да се разкриват секции без да е изпълнено условието за това, за видимите държавни служители той отново повтори и препоръча: Внимавайте с кого сядате на една маса.


Яне Янев предупреди, че заради ксерокопирането на протоколи в секционните и в районните избирателни комисии оповестяването на изборните резултати ще бъде забавено.


Райков пък се опасява, че токът в някои секции може да повреди ксероксите. Помолих вече да се обърнат към ЕРП-тата с много ясна и категорична молба да внимават в деня на изборите да не създават положение, при което поради ниско напрежение биха горили на едно или друго място ксероксите. Самият аз обмислям вариант, при който протоколите да бъдат качвани в интернет по най-бързия начин, заяви премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във