Банкеръ Weekly

Новини

Яне Янев представи сигнали за злоупотреби в 16 общини

Справка за злоупотреби на кметове на 16 общини са постъпили в Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта, създадена към 41-то Народно събрание. Това заяви нейният председател Яне Янев на пресконференция, на която огласи част от най-фрапиращите случаи. Той поясни, че първия сигнал е срещу бившия кмет на Разлог Любен Татарски. В анотацията на сигнала се твърди, че отговорни длъжностни лица от общината са извършили незаконосъобразни действия. Конкретизирани са онези, които са нанесли значителни щети на общината и държавата, заяви Янев. Той уточни, че материалите са изпратени на Окръжната прокуратура в Благоевград.


Сигнал е подаден и срещу кмета на Сатовча Арбен Мименов и за други лица от общината, които системно са извършвали тежки финансови злоупотреби, и нарушения на обществените поръчки. Комисията на Янев е сезирана и за бившия кмет на община Родопи Йордан Шишков, който се сдобил с ценни имоти на безценица. Визират се хотели и терени във вилни зони. По сигнала е образувана преписка.


Жалба има и срещу кмета на Цар Калоян Ахмед Ахмедов за прикриване на корупционни схеми по време на бедствието в населеното място и региона. Ние сме изпратили наши експерти на място, като може да се счита, че има системни нарушения от 2007 година насам, заяви още Янев.


Кметът на Варна Кирил Йорданов пък ощетил общината с над 1.5 милиарда лева. Това се посочва в друг сигнал до Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта. По случаите са образувани над 60 преписки и няколко досъдебни производства, заяви Янев.


Фирма на кмета на Хасково Георги Иванов е извършвала общински ремонти без да има нужните за целта документи и без обществени поръчки, сочи друг сигнал до комисията Янев.


Сигнали има и срещу Александър Абрашев кмет на Калояново, срещу кмета на Монтана Златко Живков и на Божурище - Аспарух Аспарухов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във