Банкеръ Daily

Новини

И вторият конкурс за строител на “Южен поток” тръгна на тъмно

Проектната компания “Южен поток България” избра суматохата около Коледните и Новогодишните празници за да сложи начало на втория дубъл на изграждането на трасето на едноименната тръба на територията на страната. Странно защо обявлението фигурира единствено в интернет страницата на дружеството, която е на руски и английски език, а в него отново липсва точната дата на която е било пубикувано.


От оскъдната информация все пак става ясно, че става въпрос за същата поръчка за “изпълнение на работно проектиране, доставка на оборудване и материали, строително - монтажни работи, обучение на персонала и въвеждане в експлоатация на магистралния газопровод “Южен поток” на територията на Република България”. Тя бе обявена на 31 октомври и прекратена на 18 ноември 2013 г. заради постъпили множество молби за удължаване на срока за депозиране на писма за намерения.


«Южен поток България" е заинтересована от създаването на условия, които да привлекат повече висококвалифицирани участници да подадат коректни и конкурентни оферти. Отчитайки значимостта и важността на конкурса за целия проект, ръководството прекратява обявения конкурс. Информация за новите срокове ще бъде съобщена допълнително", се отбелязваше тогава в краткия анонс за спиране на процедурата.


Интересно е как и сега ще бъдат привлечени въпросните висококвалифицирани участници предвид празниците и краткият срок за подаване на документи, който изтича в 16 ч. на 10 януари 2014 година.


А сумата, за която ще се борят претендентите съвсем не е за подценяване. След актуализацията инвестицията достигна 3.5 млрд. евро, като според официалните договорки между "Български енергиен холдинг" и руската "Газпром" от времето на ГЕРБ  наши компании трябва да участват в най-малко 30% от дейностите на българска територия.


Самото строителство включва на първо място изграждането на приемен терминал, където синьото гориво от морската част на газопровода ще се подготвя за по-нататъшно транспортиране. Четирите тръби на "Южен поток" ще минават през тунели под варненския плаж "Паша дере" и така няма да се налага разкопаването му. Макар това да е по-скъпият вариант, той бе избран след натиск от варненци, които се опасяваха, че проектът ще съсипе природата в местността. Четирите микротунела ще са с диаметър от 2.4 м и ще минават на 20 метра под плажа.


Колкото до новия конкурс – той отново ще премине в два етапа. Първият ще е предварителен подбор на кандидатите спрямо предварително поставени условия.


След това изпълнителят ще прецени кой от участниците ще бъдат поканени да участват в следващото пресяване и ще уведоми отпадналите претенденти.


Продължилите във втория тур ще имат право да получат конкурсната документация с ключовата техническа спецификация и нейните приложения, след което ще могат да подготвят и подадат окончателните си оферти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във