Банкеръ Daily

Новини

И МИНИСТЕРСТВОТО НА ТРАНСПОРТА ОТРЕЧЕ ЗА НЕФТЕН РАЗЛИВ КРАЙ БРЕГОВЕТЕ НИ

Във връзка с публикувани в руски сайт сателитни снимки за нефтени замърсявания в Черно море, включително в отговорния район на България, е направено проучване за откриване на възможните източници на замърсяване. Изпратени са писма до пристанищата на дестинация на корабите - възможни замърсители, с молба да им се извърши инспекция и да се предостави информация в Дирекция „Морска администрация” - Варна. До този момент все още се чака отговор. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на транспорта.
От проведения анализ с моделни експерименти за разпространение на евентуално нефтено замърсяване в така посочените координати, е установено, че нефтеното замърсяване не може да достигне до българското крайбрежие.
От месец ноември 2007 г. в ИА „Морска администрация” е въведена в експлоатация информационна система за контрол на замърсяването от корабоплаването (VTOPIS). Системата дава възможност за проследяване на маршрута на корабите в отговорния район на страната и при наличие на информация за нефтено замърсяване да се установи възможния източник на замърсяване; за моделиране на разпространението на известно нефтено замърсяване в морето при наличие на информация за посоката и скоростта на вятъра. От декември 2007 г. България е включена в системата за сателитно наблюдение CleanSeaNet на крайбрежните държави от Европейския съюз. За отговорния район на страната ежемесечно се получават по 4-6 сателитни изображения за нефтено замърсяване.
В случай че от анализ за разпространение на нефтено замърсяване се получи информация за възможно замърсяване на българското крайбрежие, ИА „Морска администрация” е отговорната институция, която ще предприеме необходимите действия съгласно аварийните планове за ликвидиране на последствията от нефтени замърсявания. Информацията ще бъде незабавно огласена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във