Банкеръ Daily

Новини

И Facebook избягва данъци с Двоен ирландски

Базирана в Дъблин компания се намира в сърцето на международната данъчна структура на Facebook, която е използвала сложна схема за избягване на данъци. Така най-голяма социална мрежа в света е успяла да намали корпоративния си данък в Ирландия до 1.9 млн. евро през миналата година, въпреки реализирания оборот от 1.79 млрд. евро, пише Файненшъл таймс.


Facebook Ireland Limited има 382 служители в Дъблин, а през 2012-а е генерирала брутна печалба в размер наnbsp; 1.75 млрд. евро.


Тази печалба обаче се превърнала в загуба от 626 000 евро преди данъци, когато фирмата платила наnbsp; Facebook Holdings Limited - ирландска компания-майка сумата от 1.75 млрд. евро административни разходи за използването на интелектуалната собственост в своята технологична платформа.


Годишната декларация на компанията-майка, която е подадена наскоро в търговския регистър на Ирландия показва, че няколко от нейните акционери са дъщерни дружества на Facebook, базирани на Каймановите острови, където не подлежат на облагане с корпоративен данък.


Много е вероятно Facebook да използва структурата за избягване на данъци, позната като Двоен ирландски, защото нейните базирани в Ирландия компании са контролирани от дъщерно дружество на Каймановите острови, казва Джим Стюарт, данъчен експерт в Trinity College Dublin.


Според Стюарт, структурата е подобна на тази, която Google използва в Ирландия и е обект на разследване от Г-20 и Организацията за икономическо сътрудничество и развитиеFacebook е една от дузината американски мултунационални компании, които използват ниските данъци в Ирландия като основа, за да регистрират други компании, което им позволява да прехвърлят печалбите си, реализирани извън САЩ към тях и по този начин да намалят данъците си.


Двойният ирландски се основава на съществуването на две свързани компании, регистрирани в Ирландия. Първата компания, която по принцип е регистрирана за данъчни цели в Ирландия, плаща такси за използването на интелектуална собственост, което от своя страна генерира разходи и това намалява размера на платения данък в Ирландия.


Другата компания, обикновено регистрирана в Ирландия, но това не е страната й за данъчни цели,nbsp; събира авторските и лицензионните възнаграждения в данъчни убежища като Бермудските острови или Кайманите, като по този начин избягва ирландските данъци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във