Банкеръ Daily

Новини

Хванаха над 5 тона кокаин в картофено пюре на прах

Вследстивие на мащабна международна акция под кодовото название Лунна светлина в Боливия бяха заловени пет тона кокаин. Операцията е съвместна между България, САЩ, Испания и Великобритания. Кокаинът е бил смесен с картофено пюре на прах. Според главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов, това е съвсем нова технология, при която наркотичното вещество не може да бъде открито от граничните кучета. От цялото количество наркотици, заловено в Боливия, за България са били предазначени около 3 тона. Според електронното издание на вестник El Nuevo Dia, боливийските служби за борба с наркотрафика подозират съучастие на фитосанитарните власти в страната, които са издали сертификати за качество на 21 кг картофено пюре и 78 бидона медицински въглен на името на боливийската фирма Експорт Ерлан.
Маршрутът на картофеното пюре е трябвало да мине през Варна с кораб, тръгващ от чилийско пристанище, и да бъде получена от пловдивската фирма Пълдин ООД. Във връзка със случая в Боливия до момента са задържани 23 боливийци и един колумбиец, допълва El Nuevo Dia. По късно директорът на РДВР - Пловдив ген. Валентин Петров заяви, че в Града на тепетата са били заловени двама души по подозрение, че са участвали в канала. Той обаче не пожела да коментира появилата се информация, че е разкрита нарколаборатория в пловдивско село.
Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов съобщи, че у нас също има арестувани, сред които имало и българи. Той отбеляза, че преди около една година в България са пристигнали боливийски химици, които са обучили наши наркотрафиканти как да извличат кокаина от картофеното пюре.

Facebook logo
Бъдете с нас и във