Банкеръ Daily

2-3 стр.

Хотелиерите пак искат министерство на туризма

След кризата със стотиците руски летовници, блокирани на летищата у нас, и загубите, които ще претърпи туристическият бранш, хотелиерите от Слънчев бряг отново лансираха старата теза за създаването на самостоятелно Министерство на туризма. Според тях това ще подобри координацията между бизнеса, държавата и общините.


Не може отрасъл, който генерира години наред 12-14% от брутния вътрешен продукт, да няма отделно ведомство, а да бъде обединен ведно с останалите отрасли, обяви хотелиерът Георги Николчев.


До този момент са били водени разговори за проблемите на бранша в Слънчев бряг и в туризма като цяло със заместник ресорния министър Иво Маринов. Те обаче не довели до нищо конкретно и въпросите останали висящи.В подкрепа на тезите си хотелиерите дадоха за пример съседните Гърция и Турция, където след създаването на самостоятелни министерства на туризма индустрията е във възход.


От Съюза на собствениците в Слънчев бряг смятат, че трябва да се намери и механизъм, който да предотвратява ситуации като тази с Алма тур, а туроператорските фирми да получат лиценз само ако имат гаранционен депозит, размерът на който да зависи от извършваните от тях видове дейности.


Според европейските директиви правителството трябва да поиска достатъчна гаранция, че организаторът може да защити интересите на потребителите и да ги репатрира обратно в страната им. Ако това беше направено, отдавна щеше да е ясно кой се намира в несъстоятелност, смятат от Съюза на собствениците.


Сред проблемите, които представителите на бранша посочват, са още липсата на пречиствателна станция, на водоснабдителна мрежа и невъзможността за адресна регистрация на постоянно живеещите в курортния комплекс.


Изключително важно е да започне изграждането и разширението на пътя Бургас-Слънчев бряг, който през летните месеци е крайно натоварен. Срамно е чуждестранните пътници да пристигат с полет от родината си за час и 40 минути и отново толкова да пътуват от летището до курорта заради лошата пътна инфраструктура и задръстванията по това трасе. Докато дойдат до рецепцията на хотела, туристите са крайно изнервени, изтъква хотелиерът Вълчо Вълчев.


Facebook logo
Бъдете с нас и във