Банкеръ Daily

Новини

Холандия избира нов парламент на предсрочни избори

Холандия избира нов парламент на предсрочни избори, на които фаворитът е неясен. Така световните агенции коментират днешния вот.


Последните допитвания до общественото мнение показват, че битката ще е оспорвана между Партията на труда и Народна партия за свобода и демокрация на досегашния премиер Марк Рюте. Либералите на Рюте биха могли да спечелят 33-34 места в 150-местната Втора камара на парламента, а лейбъристите на Дидерик Самсом между 29 и 32 места.


На трето място се очертава Социалистическата партия на Емил Румер, която би могла да спечели между 22 и 26 места в парламента.


Кралство Нидерландия (на нидерландски: Koninkrijk der Nederlanden или просто Nederland, Нидерландия), наричана по-често Холандия, е държава в Северозападна Европа, която включва още Аруба, Кюрасао и Саба. В България под името Холандия обикновено се разбира европейската част на страната, която граничи на север и запад със Северно море, с Белгия на юг и с Германия на изток. Тя е конституционна монархия.


Нидерландия е една от най-гъсто населените и с най-ниска надморска височина страни в света и е известна с дигите си, вятърните мелници, дървените обувки, лалетата и осезаемата толерантност в обществото. Либералната й политика често се споменава зад граница. Страната е домакин на Международния съд.


Амстердам е официална столица (така, както е записано в конституцията). Хага е административна столица (седалище на правителството), дом на кралицата и местонахождение на повечето посолства.


Първите години на 21 век носят политически промени в Холандия, при които дясното крило в политиката се засилва за сметка на лявото. Това е демонстрирано от бързото издигане (и падане) на Списъка Пим Фортойн. Пим Фортойн, неговият основател, смята предишните правителства за отговорни за предполагаемата неуспяваща интеграция на имигрантите.


Настоящето правителство (от 2010 г.) се води от кабинета на Марк Руте от дясно-либералната Народна партия за свобода и демокрация (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie).


Нидерландия има процъфтяваща и отворена икономика, ролята на държавата в която ограничена с успех от 80-те години на XX век. В областта на промишлеността преобладават хранително-вкусова промишленост и химическата промишленост, нефтопреработването и електротехническата и електронната примишленост.


Високо механизиран селскостопански сектор, в който работи само 4% от работната сила, осигурява големи излишъци за хранително-вкусовата промишленост и за износ. Нидерландия е трета в света по стойност на изнесените селскостопански продукти след САЩ и Франция.


Проблемът за обществените разходи и стагнацията на нарастването на пазара на работна сила е адресиран в Нидерландия много преди нейните европейски партньорки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във