Банкеръ Daily

Новини

Холандци с интерес за построяването и управлението на нов национален стадион

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков е обсъдил още една възможност за построяване на нов национален стадион в България.
В страната ни е главният изпълнителен директор на Амстердам Арена Хенк Маркеринк, чиито екип е предложил нова идея за построяване на модерно съоръжение. В разискването на проекта са участвали още Валентин Михов – съветник на министъра, Христо Стоичков, изпълнителният директор на Национална спортна база Петър Божилов, посланикът на Кралство Холандия в София Карл ван Керстен и Соломон Паси.
Това, което искаме да ви кажем е, че отново имаме добра идея от нашите холандски колеги, решили да ни помогнат за изграждане на нов национален стадион. Това, което те ни предлагат никъде го няма по света. Техният проект си заслужава вниманието и до края на годината имаме срок да преценим какво да направим, коментира Свилен Нейков след срещата.
Стадионът се обмисля от гледна точка на бъдещото инфраструктурно развитие на столицата, за да може той да предаде нов облик на София. Относно избора на място Нейков посочва, че се обмислят две възможности –Враждебна и Божурище. Едната е на входа на столицата, а другата до летището. Стадионът може да бъде изграден за две години и половина, а капацитетът му трябва да бъде най-малко 35 хил. места. При 50 хил. места ще са нужни около 200 мил. лева или 100 млн. евро.
Стадионът на футболния клуб Аякс е на 15 години. Той е открит през 1996, а първоначалният замисъл е бил да бъде част от по-голям план за развитие на целия район и да се превърне във втори градски център. Работата по него е започнала по инициатива на община Амстердам и футболния клуб, но инициаторите не са имали финансови средства за построяването му. Взето е решение стадионът да бъде самостоятелен проект с независими оператори и така се стига до изграждане на мултифункционално съоръжение с привличане на части инвеститори. Годишната печалба на Амстердам Арена е 7 млн. евро. На него се провеждат не само спортни, но и други събития - между 80 и 90 целогодишно.
Моделът се оказа изключително успешен и през 2000 година създадохме консултантска фирма, която се занимава с разработване на нови проекти. В момента работим с различни държави. В Бразилия изграждаме съоръжения за световното първенство през 2014 г., в Китай реконструираме стари спортни съоръжения, строим националния стадион на Швеция, имаме проекти в Гданск и на други места. Разговаряхме с министър Нейков за възможностите за реализиране на такава дейност, важно е да се изгради необходимия бизнес план и устойчив финансов модел, който да се развива. Колегите са гъвкави. Може да построят стадиона, а България да го управлява, но може и да ви помогнем в управлението, разкавза Маркеринк.

Facebook logo
Бъдете с нас и във