Банкеръ Daily

Новини

Хирурзи от клиника “Шарите” (Берлин) демонситрират гинекологична ендоскопия в Шейново

От 13 до 15 май водещи специалисти от най-голямата университетска болница в Европа – клиника “Шарите” (Берлин), ще бъдат основните гост-хирурзи в първия у нас специализиран демонстрационен курс “Гинекологична ендоскопия – съвременни оперативни техники”, организиран от болница “Шейново”. Основна идея и цел на събитието е широкото популяризиране на техниката за ендоскопска хирургия, демонстрация на възможностите на ендоскопската хирургия във всеки един аспект ин-виво, както и увеличаване на броя на лекарите в тази област, съобщиха организаторите.
Ръководител на гостуващия екип е проф. Кристхарт Кьолер. Той е водещ специалист по онкологична гинекология, хистеректомия и ендометриоза в “Шарите”, Берлин. Преди това е бил главен лекар в Университетската болница в Йена.
В четвъртък и петък, по време на демонстрационния курс в „Шейново“, проф. д-р Кьолер заедно със своя партньор д-р Леновска ще направи няколко извънредно сложни лапароскопски операции. Една от тях ще бъде на пациентка с рак на матката, при която ще трябва да се отстрани цялата матка, както и прилежащите й лимфни възли, по лапароскопски метод.
Д-р Антони Ненов, д-р Николай Попов и д-р Петър Игнатов са екипът от специалисти от болница „Шейново“, който ще направи лапароскопска демонстрационна операция в събота.
“Бъдещето в гинекологичните операции е в лапароскопската методика”, казва д-р Антони Ненов. “Разбира се, има случаи, при които класическата хирургия не може да бъде заменена, но възможностите на ендоскопията в гинекологията се разрастват и това е изцяло в полза на пациентките. Лапароскопската операция е значително по-щадящият за организма метод, в случаите, в които се налага оперативна интервенция” – допълва още той.
“В „Шейново“ вече може да се говори, че има традиции в областта на лапароскопската хирургия”, категоричен е директорът на болницата д-р Иван Костов и допълва: “Разполагаме с лапароскопска апаратура от най-висок клас и екип от изключителни специалисти. Сътрудничеството с една от най-реномираните клиники в света – “Шарите” от своя страна ни дава уникалната възможност да прекрачим границите в името на най-доброто решение за нашите пациентки.”
Теоретични лекции в рамките на курса ще имат и проф. д-р Григор Горчев (Медицински университет – Плевен) и доц. д-р Никола Василев (Военномедицинска академия – София).
Демонстрационният обучителен курс “Гинекологична ендоскопия – съвременни оперативни техники” се реализира под егидата на Столична Община и Българския лекарски съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във