Банкеръ Daily

Новини

Хиляди каталонци демонстрираха в защита на родния си език

Близо 4500 каталонци, според местната полиция, демонстрираха в Барселона в защита на училищата с преподаване на родния им език, съобщават световните агенции.


Те се обявиха срещу замислена от Мадрид образователна реформа, която според тях ще ограничи използването на каталонския език в образователната система. Богата провинция в Североизточна Испания, Каталония е обхваната от регионален сепаратизъм на фона на тежката икономическа криза в цялата страна.


Каталония (също Каталуня или Каталуния) е една от 17-те автономни области в Испания. Територията й съответства в голямата си част на територията, заемана от някогашното графство Каталония. Официалните езици са три: кастилски (испански), каталонски и арански. Цялото население знае кастилски испански, а голяма част могат да говорят и на каталонски.


Автономната област Каталония заема площ от 32 114 кв. км и има население 7 354 441 (2008 г.) души. От тях около 12.2% са имигранти от други страни. Каталония се състои от четири провинции Барселона, Херона, Лерида и Тарагона.


Областта разполага с местен парламент, състоящ се от 135 депутата избирани на всеки четири години.


От началото на януари 2006-а новосформираната полицейска сила Mossos de Squadra пое работата по вътрешния ред в град Барселона от националната полиция Policia Nacional (ръководена от Мадрид). Извън града действат освен националната полиция също и локална полиция Policia Local. Типично за новосформираната каталанска полиция е изключителното ползване само на каталански език, млади кадри и особен символизъм с който е натоварена, предвид, че е независима от централната власт в Мадрид.


Борбата за независимост от Кастилия се води от векове с променлив успех. Освен гореспоменатите сили за вътрешен ред, в цяла Испания действат и Guardia Civil - формирование, получило негативен имидж при управлението на Франко. Днес, занимаващо се с особени тежки престъпления, организирани престъпни групи, терористични организации и трафик на хора и наркотици.


Областта Каталония е първа по общ БВП и трета по БВП на човек от населението в Испания след Мадрид и Навара и е един от най-високоиндустриализираните райони в страната и Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във