Банкеръ Daily

Новини

Хелмут Бернкоф е новият директор „Частно банкиране“ в УниКредит

Съветът на директорите на УниКредит избра Хелмут Бернкоф за директор на „Частно банкиране“. Той става и член на Борда на групата.
Хелмут Бернкоф е отговарял за корпоративното банкиране в УниКредит Банк Аустрия от 1994 г. до 1997 година. От 1997 до 2000 г. е ръководел кредитирането в лондонското поделение на банката. От 2005 до 2006 г. Бернкоф отговаря за Централна и Източна Европа в рамките на УниКредит Банк Аустрия. От 2007 до 2008 г. е заместник-директор на УниКредит Банк Русия. От септември 2008 г. до сега той е бил член на Управителния съвет на УниКредит Банк Аустрия и ръководител на дирекция „Корпоративно и инвестиционно банкиране“.
За периода от 2009 г. до началото на 2011 г. общият размер на финансови активи на частни клиенти в УниКредит Булбанк е нараснал от 398 млн. лв. до 521 млн. лв. Това е ръст от близо 40% за две години, съобщиха от кредитната институция. Към юли тази година близо 1 100 домакинства са поверили финансови си активи на обща стойност 552 млн. лв. на своите консултанти от управление „Частно Банкиране“ в УниКредит Булбанк.
„Тенденцията през последните три години е свързана не толкова с увеличаване броя на частните клиенти, колкото с нарастване на средния размер на депозираните средства, който достига 500 хил. лв. на домакинство“, коментира Иван Джонов, директор на управление „Частно банкиране“. Според него липсата на инвестиционни перспективи е накарала много от предприемачите да се фокусират върху срочните депозити, предлагани от търговските банки в България.
„Собствениците на компании предпочетоха да се възползват от атрактивните лихвени проценти по депозитите, вместо да се впускат в рискови начинания, свързани с техния бизнес“, каза още Джонов. Едно от обясненията за това е, че недвижимите имоти намалиха своята стойност и съответно загубиха интереса на инвеститорите. Така част от свободните парични потоци, които преди кризата се насочваха към покупки на недвижими имоти с инвестиционна цел, сега се вливат в банковата система под формата на депозити. Иван Джонов сподели още, че в момента вече е разумно финансовите средства на частни клиенти да се разпределят и в други класове активи като акции и облигации заради очакванията за възстановяване на световната икономика и съответно растеж на фондовите пазари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във