Банкеръ Daily

Новини

Хайнц Фишер: Австрия ще подкрепи България за членство в Шенген, без това да бъде обвързвано с допълнителни теми

По покана на федералния президент д-р Хайнц Фишер президентът Георги Първанов е на официално двудневно посещение в Република Австрия. Държавният глава е придружаван от съпругата си г-жа Зорка Първанова.
Българският президент и съпругата ме бяха посрещнати на официална церемония от президента на Австрия д-р Хайнц Фишер и съпругата му г-жа Маргит Фишер.
В двореца Хофбург двамата президенти разговаряха на “четири очи”, след което се състояха и пленарните разговори на официалните делегации.
Двамата президенти изразиха удовлетворението си от позитивното развитие на двустранния политически диалог и интензивните икономически отношения. Президентът Първанов изрази увереност, че в близко бъдеще Австрия отново ще си върне мястото на инвеститор № 1 в България, а двустранният стокообмен ще надхвърли сумата от 1 млрд. евро.
Хайнц Фишер потвърди пред Георги Първанов принципната и последователна подкрепа на Австрия за предстоящото присъединяване на България към шенгенското пространство. Президентът Фишер подчерта позицията на Австрия присъединяването на страната ни към Шенген да не бъде обвързвано с други теми като Механизма за сътрудничество и оценка. От своя страна Георги Първанов увери своя австрийски колега във волята на всички български институции и политически партии да положат необходимите усилия за изпълнението на техническите критерии за членство в Шенген до средата на месец март тази година. Българският президент отбеляза, че привнасянето на други допълнителни критерии нарушава предварителната договореност за членство в шенгенското пространство.
Президентите на България и Австрия изразиха подкрепата си за по-бързата реализация на решенията на Европейския съвет от Брюксел от 4 февруари т. г. и особено по отношение на диверсификацията на трасетата за пренос на енергоресурси. България има готовност да даде своя активен принос за изграждането и на „Набуко”, и на „Южен поток”, посочи Георги Първанов. Той отбеляза и интереса на България от приоритетното изграждане на междусистемни връзки с Гърция, Турция и Румъния с цел предотвратяване на кризи, подобни на газовата криза от 2009 г.
Обща бе оценката за важното значение на Пакта за конкурентноспособност на ЕС, който следва да увеличи ефективността на икономиките на страните-членки на Съюза. В същото време президентът Първанов припомни позицията на страната ни за избягване на създаването на Европа “на две скорости”. Георги Първанов заяви също така, че за България повишаването на жизнения стандарт и скъсяването на дистанцията между страната ни и по-развитите европейски партньори е водещ приоритет, което налага на българските правителства да провеждат една по-самостоятелна фискална политика.
По време на срещата бяха обсъдени също така обстановката в Либия, реализацията и приоритетите на Дунавската стратегия на ЕС и др.
Двамата президенти дадоха съвместна пресконференция.
По-късно президентът Георги Първанов посети Кметството на Виена. Държавният глава заяви, че град Виена е едно от историческите места в Европа и културна столица на нашия континент. И в най-тежките години за българската нация Виена е била притегателен център за мнозина българи, които са идвали тук, за да получат своето образование, посочи Георги Първанов. Той добави, че не е случаен фактът, че над 4000 български студенти се обучават днес във Виена и в други градове на Австрия.
В българския културен институт “Дом Витгенщайн” президентът разгледа изложба от рисунки на деца от СОУ за деца с увреден слух „Св. Иван Рилски” в град Търговище и Центъра за хора с физически увреждания „Благовещение” в София, която се осъществява с помощта на УНИЦЕФ – България и фондация “Воля за живот”.
В дом “Витгенщайн” държавният глава се срещна и с представители на българската общност в Австрия.
В делегацията на държавния глава са народният представител и председател на Групата за приятелство „България-Австрия” Владислав Димитров, заместник-министърът на външните работи Константин Димитров, секретари на президента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във