Банкеръ Daily

Новини

Гъвкавата организация на работата вече е правило, а не изключение

Четири пети от компаниите по света сега предлагат на персонала си гъвкава организация на работата. По-голямата част от същите тези компании установяват, че гъвкавата организация на работата им носи големи ползи, като повишена производителност на персонала, намалени режийни разходи и постигане на по-добър баланс между работата и личния живот на служителите. Общо 60% от фирмите в глобален план смятат, че разходите за гъвкава организация на работата са по-малко, отколкото за работа в постоянно офис пространство. Такива са основните резултати в доклада от новото глобално проучване на Регус, което се базира на отговори от 17 хил. бизнес организации от 80 страни.
Това, че гъвкавата организация на работата се е превърнала в правило, е добра новина за всички: от работодателя до служителя, от семействата до обществото като цяло, включително и за околната среда - всеки може да се възползва. За първи път глобален доклад, базиран на отговори от 17 хил. респонденти, предоставя убедителни статистически доказателства за наличието на гъвкава организация на работата и стойността, произтичаща от свързаните с нея предимства, се казва в съобщението от Регус.
Три четвърти от бизнес организациите, които предлагат гъвкава организация на работата, отчитат, че техният персонал се радва на по-добър баланс между работата и личния живот и на повишена мотивация и удовлетвореност; половината от тях смятат, че продуктивността на персонала се е повишила, а една четвърт твърдят, че това им помага да се реорганизират бързо, за да посрещнат предизвикателствата на бързия растеж. Една четвърт от бизнес организациите, които предлагат гъвкава организация на работата, също така са на мнение, че тяхната стратегия им помага да имат достъп до по-широк кръг от професионалисти и да наемат хора в отдалечени локации.
Същевременно, проучването също така установява, че доверието си остава основната пречка за много компании, които предлагат гъвкава организация на работата: 40% от бизнес организациите предоставят тази привилегия само на висшия персонал. Базирайки правото на гъвкава организация на работата върху високопоставеността в компанията, някои фирми пропускат големи възможности и могат дори да отблъснат някой нов талант, който са успели да привлекат с големи усилия, коментира говорителят на Регус.
При наличие на проучвания, които показват, че с предоставянето на известна степен на гъвкавост на служителите продуктивността се увеличава, е разочароващо да се види как някои компании, по причини, свързани с липса на доверие, се въздържат от предлагане на гъвкава организация на работата за всички техни служители. Въпреки това, тъй като една голяма част от тях виждат нейните предимства, макар че не я практикуват в момента, през настоящето десетилетие можем да очакваме по-нататъшно разрастване на гъвкавата организация на работата.
Методология
През месец февруари 2011 г. са интервюирани повече от 17 хил. бизнес респонденти от глобалната база данни с контакти на Регус. Глобалната база данни с контакти на компанията включва повече от 1 милион хора, занимаващи се с бизнес, и е широко представителна за висшите мениджъри и собственици на бизнес в цял свят. Респондентите са интервюирани относно възгледите им за икономическите перспективи и практиките за гъвкава организация на работата. Проучванията са организирани и проведени от независимата организация MarketingUK.

Facebook logo
Бъдете с нас и във