Банкеръ Daily

Новини

Гърция пак планира да съкрати десетки хиляди чиновници

Гръцкото правителство се връща към идеята за създаване на трудов резерв от чиновници, които да бъдат съкратени на по-късен етап, съобщават световните агенции.


В края на миналата година служебното правителство взе решение в трудовия резерв да бъдат включени общо 30 хил. служители на публичната администрация, които в рамките на една година трябваше да получават заплата в намален размер. На практика повечето от тях предпочетоха да се пенсионират по-рано, а някои от държавните агенции, болници и други ведомства пък въобще не представиха данни за персонала си.


Сега правителството планира в трудовия резерв да бъдат включени 40 хил. души, с което да бъдат постигнати икономиите в размер на 11.5 млрд. евро, които Атина планира да направи. Заедно с това други десетки хиляди чиновници, които са на временни договори в момента, също ще бъдат освободени.


Според изнесените днес данни през май безработицата в Гърция се е увеличила до 23.1%, която е рекордна за страната. Затова и коалиционните партньори на премиера Андонис Самарас не приемат с ентусиазъм идеята за съкращения в държавната администрация.


Ако плана за трудовия резерв се одобри от коалиционните партньори в гръцкото правителство, тя ще бъде представена за одобрение от тройката кредитори - Европейската централна банка, Европейската комисия и Международният валутен фонд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във