Банкеръ Daily

Новини

ГРЪНЧАРОВА ПОИСКА АНГЛИЯ ДА РАЗРЕШИ НА БЪЛГАРИТЕ ДА РАБОТЯТ НА ОСТРОВА

Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова отново настоя британските власти да вдигнат ограниченията за работа на българи в Обединеното кралство.
Грънчарова беше в Лондон за дискусия в британския парламент, посветена на проблемите, които България среща в борбата с престъпността и корупцията, вече като член на Европейския съюз. Темата „правосъдие и вътрешен ред” е била обсъдена и на среща при британския министър за Европа Джим Мърфи. Тази дискусия беше прехвърлена повече на парламентарно ниво. Британските депутати четат медии, получават информация от столицата и се опитват да следят процесите в България. Аз имах възможността да ги информирам за всички неща, които са се случили в страната през последните пет-шест месеца. Разбира се от страна не само на Великобритания, но и от страна на повечето ни европейски партньори има очакване за съвсем конкретни и повече резултати, каза Грънчарова пред Дойче веле.
На въпроса поставени ли са конкретни срокове, в които България трябва да покаже видими резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност Грънчарова отговаря: Срокове трудно могат да се поставят от гледна точка на това, че говорим за процес. Но със сигурност добре се оценяват такива стъпки като създаването на новата държавна агенция за национална сигурност в България, като всяко движение, което се случва по ключови дела в съдебната система, теми като конфликт на интереси... Затварянето на безмитните магазини беше специално повдигнато като въпрос от един от депутатите от опозиционната Консервативна партия по време на изслушването. Очевидно беше на място запознат с впечатлението, което прави тази безмитна търговия. Беше одобрено решението на българския парламент тези магазини да приключат своята работа в едномесечен срок. Повдигнах това, че за нас е важна и другата страна на въпроса – такъв тип магазини да не се появят от другата страна на границата. Например в Турция, Сърбия, или Македония. Всъщност дотолкова, доколкото такива магазини в Турция има, да се мисли в средносрочен и дългосрочен план за преустановяването на тяхната дейност. Много теми, включително и тежки теми бяха поставени – като публичните убийства в България и тяхната разкриваемост. Смятам, че като цяло, макар и с критичен нюанс, разговорът беше в много добронамерена и партньорска среда. Според Грънчарова британската страна оказва помощ и на ниво полицейско сътрудничество и сътрудничество по отделни операции. Обединихме се около това, че е необходимо още по-активно сътрудничество, особено с оглед съвременните предизвикателства – транснационален характер на организираната престъпност, транснационалният характер на такива предизвикателства като тероризма и т.н. По отношение на премахването на трудовите ограничения за българи във Великобритания Гергана Грънчарова казва, че този въпрос е обвързан и с голямата европейска тема в момента – миграционната. Миграцията е нов тип предизвикателство пред, ако щете и сигурността на Европейския съюз. В края на миналата година британското правителство взе решение ограниченията за България и Румъния да останат. Но дебати ще има вероятно към края на тази година и ние ще продължим да поставяме собствените си виждания – разбира се, подплатени с конкретни аргументи, казва още пред Дойче веле Гергана Грънчарова

Facebook logo
Бъдете с нас и във