Банкеръ Weekly

Новини

Гръцката Eurobank се отделя от EFG Group

Гръцката EFG Eurobank се отделя от EFG Group, съобщиха световните агенции, цитирайки информация от банката.


Това ще стане чрез ще трансфериране на 43.55% от общо 44.7-процентния си дял в банката на девет от по-младите членове на фамилията Лацис, която е основен акционер в Eurobank.


По този начин всеки член на фамилията ще има приблизително 4.4% от акциите на Eurobank, докато EFG Group ще държи 1.15 процента.


Случилото се става по искане на европейските регулаторни органи, според които се налага разграничаване на двете групи по отношение на търговската марка и управлението, а в последствие и разграничаване на собствеността.


Eurobank, както и другите гръцки банки, понесоха сериозни загуби заради инвестициите си в държавния дълг на страната. Миналата година Eurobank изгуби 5.5 млрд. евро от замяната на гръцки дълг.


Пощенска банка, с правно име Юробанк И Еф Джи България АД, е член на Юробанк И Еф Джи Груп - европейска банкова организация с активи, възлизащи на общо 81.9 милиарда евро, която предлага универсални банкови продукти и услуги в страните от Югоизточна Европа. Юробанк И Еф Джи е втората най-голяма банка в Гърция и сред водещите банки в България, Румъния и Сърбия.


Юробанк И Еф Джи е част от И Еф Джи Груп, международна банкова организация с повече от 25 хил. служители и присъствие в над 40 страни.


Най-голям акционер в Юробанк И Еф Джи България АД към 30 юни 2010 г. е EFG New Europe Holding B.V. с дял от 54.27% от капитала. Останалите книжа с право на глас са разпределени между EFG Eurobank Ergasias S.A. с 34.56%, CEHnbsp;Balkan Holdings Ltd.nbsp; С 11.16%, а други миноритарни акционери държат nbsp;0.01% от акциите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във