Банкеръ Daily

Новини

„Грипен” и „Еврофайтър” ще представят офертите си за изтребители в Комисията по отбрана на румънския Сенат

„Грипен” и „Еврофайтър” ще представят във вторник пред Комисията по отбраната в румънския Сенат офертите си за изтребители. Представянето е по покана на председателя на комисията Теодор Малескану.
„Комисията по отбрана реши да свика изслушвания с представители на Министерство на отбраната, „Грипен”, „Еврофайтър” и „Локхийд Мартин”. Поканили сме ги всички,” каза Малескану за „Медиафакс”.
Според него Министъра на отбраната Габриел Опреа няма да има възможност да се отзове на поканата, защото е извън Букурещ, но срещата с него ще бъде насрочена за друг ден.
„Представителите на „Локхийд Мартин” също казаха, че им трябва повече време за подготовка и затова няма да присъстват на срещата във вторник”, добави Малескану.
Срещата ще започне в 15 ч. местно време (15 ч. българско време). Поканени са представители на Комисията по отбрана от долната камара на парламента, както и членове на Постоянното бюро в Сената (горната камара на парламента).
Според представители на СААБ офертата за „Грипен” ще бъде представена от делегация от шведското правителство.
Според информация за медиите, разпространена наскоро, шведската оферта за Румъния е за същата цена, предложена от САЩ за изтребители F-16 – 1.3 млрд. долара. Швеция е предложила 24 нови изтребителя, напълно съвместими с изискванията на НАТО, обучение на 30 пилота и 60 техници в Швеция, както и 100% офсет. Сумата ще бъде изплатена в рамките на 15 години с гратисен период от две години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във