Банкеръ Weekly

Новини

Граничните полицаи с право да разследват

Депутатите гласуваха поредните промени в Закона за МВР, според които граничните полицаи получават правото да водят разследвания. Поправките бяха предложени от Министерския съвет.

Заместник-вътрешният министър Красимир Ципов поясни в парламента, че всъщност новото е, че служителите на "Гранична полиция" вече ще могат да водят оперативно-издирвателни действия и разследвания не само в граничната зона, а на територията на цялата страна. Идеята е на самата "Гранична полиция", тъй като вследствие на засиления миграционен натиск там са възникнали различни казуси. Например разследването започва на територията на граничната зона и когато незаконните мигранти са преминали на територията на някоя областна дирекция, то се прехвърля там. " Не виждаме смисъл в това. По-добре да се даде възможност да се създават съвместни екипи за извършване на издирвателна дейност и по разследване между органите на ГД „Гранична полиция", полицейските органи на областните дирекции и на националната полиция", заяви Ципов.

Той обяви също така, че до края на 2017-а ще бъдат увеличени допълнителните възнаграждения на служителите на МВР. Вече са преведени 17,5 млн. за униформи, с 10 млн. лева ще нарасне допълнителното възнаграждение за специфични дейности и с 11 млн. лв. - поощренията за добри резултати. Общо сумата е 39 млн. лева - нещо, което през последните години не е правено, похвали се Ципов.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във