Банкеръ Daily

Новини

Грандиозния проект на доковете в Сент Уан впечатли делегация на русенски общинари

Грандиозния проект на доковете в Сент Уан силно впечатлил общинска делегация от Русе. Това мащабно начинание е пример за публично-частно партньорство и бе представен в Дома на проектите в Сент Уан – място, където всеки жител на града може да дойде и да разбере какви идеи има администрацията за развитието на града и реално да участва в тяхното обсъждане. Така градската управа си осигурява пълна прозрачност относно етапите от осъществяването на различните управленски решения.
Проектът на доковете бе представен на русенци от първия заместник-кмет на Община Сент Уан г-н Пол Планк.
През 1998 г. Общината получава от държавата терена на Доковете, който обхваща една четвърт от територията на града. Общата стойност на проекта е 560 милиона евро, а продължителността му е 18 години. Общината участва с 132 милиона евро, държавата – с 80 милиона евро. Останалите средства ще се набавят от ЕС и частни инвеститори.
В тази част на града е имало само промишлено производство. След последните общински избори местната власт решава, че реализацията на този проект е основен акцент от развитието на региона. Причината е преди всичко в огромното търсене на жилищна площ. В Сент Уан живеят близо 43 хиляди души и жилищните нужди непрекъснато се увеличават. На част от живущите в града общината предоставя жилища на ниски наеми. Но все още има 4 300 чакащи да получат жилище от общината. Другият важен мотив за стартирането на проекта е големият инвеститорски интерес на различни фирми, които желаят да са в близост до Париж / пътят от Сент Уан до Париж е 15 минути/. И накрая – не на последно място – възвръщането на интереса към река Сена и пълноценното използване на нейните транспортни ресурси. Така се стига до разработването на проекта, който съчетава жилищна част и предприятия. „Целта ни е да се излезе от т.нар зониране на града, където са обособени само производствени или само жилищни квартали. Искаме хората да са близо до местата, където се трудят” поясни Пол Планк.
Най-големият френски строителен предприемач вече е закупил 18 хектара земя за изграждане на жилища. Частният предприемач доброволно е отстъпил 6 хектара на общината за облагородяване и озеленяване, а администрацията е приспаднала правото на строеж на фирмата. Предвижда се още създаването на парк за отдих и отмора, който обхваща 12 хектара. В района на Доковете в момента функционира завод за преработка на отпадъци, както и топлоцентрала, които ще бъдат обединени в единен мега завод. Общинската администрация е изчислила, че при реализацията на този проект в Сент Уан ще има допълнително 10 хиляди нови работни места.
Друг проект, който вече успешно функционира от няколко години и с който делегацията от Русе се запозна, бе Центърът за предприятия или т.нар. Бизнесдом. Сградата е общинска собственост, отдавана под наем на символични цени за предприятия, стартиращи своя бизнес. За разлика от Бизнес инкубаторите, където фирмите имат право само 3 години да се възползват от общинския фонд, във френския Бизнесдом няма подобни ограничения. Самите предприятия решават кога могат да се реализират самостоятелно. Средният престой обикновено е седем години. Към момента 95% от общия капацитет на дома е запълнен от 50 предприятия. Домът се управлява от Дружество на частни и общински капитали с председател кметът на Сент Уан г-жа Жаклин Руйон.
Това обаче не е единствения подобен център. Във Франция е практика да има няколко бизнесдомове, които да се конкурират помежду си.
На базата на публично-частното партньорство е изграден и Центърът за художествени дейности. Сградата е общинска собственост, като за нейното цялостно ремонтиране са вложени 500 хиляди евро. В него се помещават млади художници и творци, които са в началото на своята творческа реализация. През това време те не само творят, но и водят безплатни кръжоци за децата от квартала. В Центъра за художествени дейности има репетиционни и изложбени зали, ресторант и кафене, концертна зала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във