Банкеръ Daily

Новини

Граждани от 265 общини инициират кампания за разпускане на парламента чрез референдум

На 6 септември политическа партия „Ред, законност и справедливост” започна първия в страната за последните 20 години вот на недоверие спрямо действащо правителство, заяви лидерът на РЗС Яне Янев пред препълнената зала на Научно-техническите съюзи в София. Това съобщиха от пресцентъра на партията. 275 български граждани от 215 общини избраха 15 членен инициативен комитет, който е натоварен със задачата да организира и координира цялостната дейност по набирането на необходимите 500 хиляди подписа с цел свикване на референдум с въпрос: “Желаете ли предсрочно прекратяване на мандата на 41-то Народно събрание с цел свикване на Велико народно събрание за приемане на нова Конституция?”.
“Ние сме убедени, че от 6 септември до 6 декември 2010 година ще се подпишат 1 милион български граждани”, каза Янев. До 6 септември избраният днес инициативен комитет ще проведе разяснителна кампания сред всички български граждани, дори и тези живеещи зад граница. Янев допълни, че от българите в чужбина РЗС ще събере огромна част от подписите. Въпросът за Велико Народно събрание и нова българска Конституция касае всички българи, живеещи на територията на Македония, не по-малко отколкото българите, живеещи в днешните предели на България, каза още лидерът на партията.
Председателят на РЗС призова всеки, който иска Бойко Борисов да бъде свален от власт, да се включи в подготвяната подписка с искане за референдум за разпускане на парламента, избиране на Велико народно събрание и приемане на нова Конституция.
„Стратегическата ни цел е нова Конституция - подчерта Янев. Той добави че Бойко Борисов е твърде незначим, за да бъде способен на подобна голяма стъпка (за приемане на нова Конституция, б.р.), при което последваха бурни аплодисменти.
РЗС планира и кампания за привличане на българите, живеещи в чужбина. Според Яне Янев в подписката ще се включат повече българи, живеещи зад граница, отколкото са гласувалите в чужбина на последните парламентарни избори. Янев уточни, че РЗС ще наблегне както на живеещи наши сънародници в страните на ЕС, така и на тези в САЩ, Канада и Македония.
Заместник-председателят на партията Атанас Семов поясни, че подписката на РЗС няма да е просто обикновена идея за референдум и анонсира предстоящи конференции, кръгли маси и дискусии. „Подписалите се ще бъдат част от строителите, които ще хвърлят своя камък в темелите на новата българска държава.”, заяви Семов.
На 10 май РЗС планира дискусия за новата Конституция, на която са поканени Висшият съдебен съвет, Съюзът на съдиите, организации на прокурори и адвокати, след което се предвиждат серия срещи с академичните среди, синдикатите и работодатели.
„Ще представим идеите си за нова основен закон и пред всички посланици от страните на ЕС, САЩ, Израел, Швейцария и Норвегия - съобщи още Янев.
Той очерта акцентите на новата Конституция, за която се бори РЗС. Сред тях са нови правила за всички власти, парламентът да е от 100 депутати, избирателите да могат да отзовават народните представители, премахване на имунитета на депутати и магистрати България да се произнесе за членството на Турция в ЕС чрез референдум.
РЗС настояват за независима съдебна власт.
„Сегашната конституция дава възможност за политическо и партийно вмешателство в структурирането, организацията и контрола на съдената власт, и затова много български граждани загубиха бащини имоти, оказаха се на подсъдимата скамейка по наказателни дела - поясни Емил Василев.
Според РЗС съдебната власт в България може да стане абсолютно независима, ако отпаднат имунитетите на магистратите, ако има ясни критерии кой може да бъде магистрат, кой може да бъде ръководител в съдебната власт, както и ако няма никакви партийни квоти и никакво влияние на парламент или президент.
„Необходими са независима съдебна власт и строг контрол, но контрол на българските граждани със съответните конституционни механизми - подчерта Емил Василев

Facebook logo
Бъдете с нас и във