Банкеръ Daily

Новини

Готова е Програмата на правителството на европейското развитие на България

Готова е Програмата на правителството на европейското развитие на България. На 100-ия ден от управлението си министър-председателят Бойко Борисов и екипът му приеха отчет за предприетите досега мерки и набелязаха основните политики, по които ще работят. Управленската програма ще се актуализира всяка година, за да е адекватна на случващото се в обществото и икономиката ни.
В управленската програма са заложени 157 цели и мерки за тяхното постигане, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков при представянето на документа. 7-те приоритета са:
повишаване доходите на българските граждани, растеж и модернизиране на икономиката; гарантиране на правовия ред, борба с престъпността и ограничаване на корупцията; реформиране и подобряване работата на съдебната система за възстановяване на справедливостта в обществото; възстановяване на доверието на европейските партньори към страната и размразяване на спряното европейско финансиране;подобряване на социалната сигурност на гражданите. Създаване на благоприятна и здравословна среда на живот за гарантиране на личното и общественото здраве;развитие на човешкия капитал на нацията и създаване на условия за успех на всеки гражданин; превръщане на страната в основен фактор за стабилност в региона и света, в уважаван член на ЕС.
През 100-те дни управление правителството изпълнява предизборната си програма и приоритетите, заложени в програмната декларация, заяви началникът на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова. Благосъстоянието на българските граждани е основна цел и чрез балансирания бюджет и предприетите финансови мерки вече има резултати, каза тя. Друга основна задача е връщане на доверието към държавата от европейските ни партньори и активната външнополитическа дейност доведе до промяна в отношението към страната и размразяване на европейското финансиране. Според Бъчварова това е първото правителство, което категорично дава оценка, търси истината и резултатът е налице.Това по никакъв начин не трябва да се тълкува като политическа репресия или реваншизъм, а като дълг към българските граждани и е основа за продължаване на работата, подчерта началникът на кабинета на министър-председателя.
От началото на мандата си Министерският съвет е провел 14 заседания. Приети са 69 постановления, 258 решения и 37 законопроекта, разработени и приети са антикризисна, законодателна и управленска програма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във