Банкеръ Daily

Новини

Готов е проектът за ново ларго на Бургас


С мултимедийна презентация в Община Бургас бе представен първият етап от проекта за реконструкция, благоустрояване и озеленяване на централните пешеходни зони в града, съобщиха от общинския пресцентър. Той обхваща цялостен ремонт на главната улица в Бургас - Александровска от площад Тройката до площад Царица Йоана (до жп гарата). На срещата присъства кметът на Бургас Димитър Николов, заместник - кметът по строителство Костадин Марков, главният архитект на общината Веселина Илиева и представители на фирмата - изпълнител на проекта.
Според кметът на Бургас Димитър Николов общината е изпълнила поетите от нея ангажименти за изготвяне на проект за нова пешеходна зона и подземно полагане на нова ВиК-инсталация и тръбна мрежа на Община Бургас. Той допълни още, че проектът ще кандидатства за отпускане на нужните средства по мярка Благоустрояване на градска среда по Оперативна програма Регионално развитие и ако бъде одобрен, в началото на следващото лято ще започне реализацията му.
Поради стартиране изготвянето на проекта за новата пешеходна зона още в началото на тази пролет собствениците на имоти по централните улици Александровска и Богориди са били задължени да санират фасадите на своите сгради.
Радостен е фактът, че фасадите на 8 от 10-те остарели и опасни сгради са ремонтирани и обновени, заяви Николов и допълни, че собствениците на другите две скоро също ще приключат ремонта им.
Според кметът, ако това не стане, Община Бургас ще извърши санирането за своя сметка, а след това ще търси начин принудително да събере от собствениците изразходените суми по съдебен ред. Сега след като е готов, проекта ще бъде подложен на обществено обсъждане с всички заинтересовани страни.
По време на срещата стана ясно, че при реализацията си проектът ще бъде разделен на три етапа - ул. Александровска и съседните й по малки улици (без Г. Кирков и Алеко Константинов), улиците Св. Св. Кирил и Методий и Васил Априлов (от пл. Св. Св. Кирил и Методий до подлеза на ул. Христо Ботев) и бул. Алеко Богориди (в участъка от Александровска до ул. Ген. майор Лермонтов).
Атрактивна композиция от делфини ще придава чар и атмосфера на новата пешеходна зона. Ефектно озеленяване, пейки и фонтан ще допълват пластиката, която ще бъде разположена в участъка между Александровска и Граф Игнатиев. Втори нов фонтан ще краси ларгото в Бургас. Той ще се намира на ъгъла на главната улица и ул. Св. Св. Кирил и Методий. Пространството от градинката на Часовника по протежението на Александровска ще бъде обособено за Алея на Славата.
Проектът предвижда запазване на съществуващата растителната система и обогатяването й с нова декоративна дървесна и храстова растителност. Освен това новото озеленяване на главната улица ще бъде допълнено още с висящи кашпи с цветя.
На мястото на асфалта ще бъдат положени цветни плочки с вградено атрактивно осветление, а по улицата ще бъдат монтирани нови осветителни тела. Нови пейки, кошчета и пепелници ще подменят същаствуващите в момента, а павилионите за вестници, цветя и сладолед ще бъдат с единна визия.
По време на срещата стана ясно, че ще бъде осигурен достъп на хората с увреждание до всички обществени сгради, в зоните на кръстовищата ще бъдат положени специални тактилни настилки, а рекламно - информационните табла ще бъдат снабдени със звукова информация за хората със зрителни увреждания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във