Банкеръ Daily

Новини

Google замесен във войната между Apple и Samsung

Google се намеси в патентната война между Apple и Samsung с притеснения за ограничаването на достъпа на потребителите до операционната и система Android, предава Би Би Си.


Федералният съд в Калифорния разпореди в петък на Samsung да заплати 1.05 млрд. долара обезщетение в полза на Apple, поради нарушение на шест патента на производителя на iPhone за софтуер и иновации. Искът на Apple беше за повече от 2.5 млрд. долара. От Samsung обявиха, че ще обжалват решението на съда.


Гигантът Apple обаче може да използва присъдата в опит да наложи забрана за продажбите на други производители на телефони, използващи операционната система Android.Така на практика битката между Apple и Samsung се превръща във война между Apple и Google.


Вече започнаха спекулации, че производителите на смартфони може да се пренасочат към операционната система на Windows вместо Android на Google, заради съдебното решение срещу Samsung.


Обжалването на присъдата ще разглежда нарушението на патентните права. Това не засяга операционната система Android, заяви Google. Компанията уточни, че работи с партньорите си , предоставяйки на клиентите иновационни и достъпни продукти и няма намерение да ги ограничава по какъвто и да е начин.


Междувременно създателят на iPhone продължава съдебната си битка и с други производители на смартфони, използващи Android- HTC и Motorola.

Facebook logo
Бъдете с нас и във