Банкеръ Daily

Новини

ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ ИН-5 НАМЕРИХА СВОИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ

На 27 април в присъствието на вицепремиера Меглена Плугчиева, управителя на Българската народна банка Иван Искров и търговския представител на Австрия у нас Михаел Ангерер, за пети пореден път бяха връчени наградите на Българската стопанска камара от конкурса ИН-5.
Наградите се връчват на фирми, организации, научни колективи, медии и физически лица, с принос за развитието на българската икономика.
Името на наградата - „ИН-5, отразява петте основни стълба на икономическия просперитет - индустрия, инвестиции, иновации, интелект и инициатива.
Първа степен – Голямата награда на БСК: с пластика Икар, изработена от скулптора Светослав Минеков, сертификат и вписване в Почетната книга на БСК се удостояват:
В категория Индустрия печели ДЗУ АД - Стара Загора с изпълнителен директор инж. Иван Стаев за внедрена нова технология за печатни платки, осъществена сертификация по ISO-TS 16-949, разкриване на нови работни места и увеличаване с над 30 на сто продуктовата листа през 2008 година. Наградата връчи вицепремиерът Меглена Плугчиева.
В категорията Интелект наградите връчи управителят на БНБ Иван Искров. Победители са колектив на Институт по металознание на Акад. „А. Балевски на БАН с ръководител чл.кор. проф. д-р Стефан Воденичаров за постигнати резултати през 2008 г., позволили създаването на серия високо технологични продукти, обезпечаващи националната сигурност срещу нападения по земя, въздух и вода, и включване на 35 изделия в кодификационната система на НАТО.
Другата награда е за научен колектив от лаборатория CAD/CAM/CAЕ в индустрията - Технически университет - София с ръководител Георги Тодоров за разработване и внедряване на иновативна резонансно ударна механично пневматична вакуумна система през 2008 година. Разработката е новост на световния пазар, внедрена в Спарки Елтос АД.
В категорията Инвестиции печели Девин АД - Девин с изпълнителни директори Цветан Лъжански и Георги Серафимов Валентин Игнатов за осъществена инвестиция през 2008 г., от 16 млн. лв. за завоюване на външни пазари и разкриване на нови работни места. Наградата връчи Михаел Ангерер - търговски представител на Австрия в България.
Награда в тази категория получи и Спесима ООД - София с управител д-р инж.Венцислав Славков за иновативна политика, довела до внедряване на нова технология, пускане на нов производствен цех и реализиране на специализирани роботи в Индия и Южна Корея през 2008 година. Наградата беше връчена от Божидар Данев - председател на Управителния съвет на БСК.

Втора степен - Инициатива: диплом и юбилеен знак на БСК получиха:
- Нико-М-66 ЕООД - Карлово с управител Димитър Мирчев за усвояване на гама ролки за гумени транспортни ленти, внедрени в производството на Неохим АД, Асарел Медет ООД, Челопеч майнинг АД през 2008 година. Същите са в процес на патентоване в 13 държави от Евросъюза.
- АРП ООД - Пловдив с управител Марио Петров за завоюване на нови пазарни ниши през 2008 г., усвояване на иновации, позволили два пъти ръст на приходите, и пуск на нова производствена линия.
- Корабно машиностроене АД - Варна с изпълнителен директор Иван Даскалов за усвоена иновация, довела до пускане в експлоатация на нова производствена линия за строителство на кораби през 2008 година.
- БРБ Инженеринг ООД - Ст. Загора с изпълнителен директор Борислав Бонев за ръст в продуктовата листа и активна експортна политика, позволила реализация над 95 на сто от продукцията на международни пазари през 2008 година.
- Атоменергоремонт ЕАД - Козлодуй с изпълнителен директор Николай Петков за реализирани инвестиции, разкрити нови работни места и внедрени системи ISO 9001, ISO 14001 и OHSAS 1801 през 2008 година.

Трета степен - Инициатива: грамота и почетен реверен знак на БСК получават:
- Профикс ООД - Варна с управител Димитър Желязков за усвояване на нова технологична линия през 2008 г. за производство на леки бетони и разтвори с повишени топло- и звукоизолационни качества с търговска марка ИЗОЛИТ.
- Уни Пропърти Менижмънт ООД - Бургас с управител Делян Желев за внедрена научна разработка на БАН в областта на балнеологията и реализиран ръст в разкриване на нови работни места през 2008 година.
- Фулмакс 21 АД - Габрово с управител Райко Райков за внедрена нова технология в производството и обработката на кожи, и въвеждане в експлоатация на нов цех с пречиствателна станция през 2008 година.
- Опал-94 АД - Враца с управител инж. Тодор Топалски за въвеждане на нова производствена линия, позволяваща 25 на сто ръст на продуктовата листа и разкриване на работни места през 2008 година.

Награди в категорията Работодателски организации (диплом и юбилеен знак) получават:
- Българска асоциация електрониката и електротехниката - София с председател на Управителния съвет ст.н.с.д-р Румен Атанасов за активна вътрешна и международна дейност през 2008 г., проведени над 40 делови форуми и семинари, реализация на пет проекта и привличане на нови членове.
- Съюз на пивоварите в България с председател на Управителния съвет Владимир Иванов за активна дейност през 2008 г. в защита интересите на своите членове и реализация на проект за саморегулация на сектора и налагане на правила за лоялна конкуренция и добра бизнес практика.

В категорията Медии за активно партньорство с БСК и за обективно и пълноценно отразяване на икономическата проблематика през 2008 г. с диплом и юбилеен знак на БСК се удостояват:
- Програма Хоризонт на БНР с директор Калина Станчева.
- Econ.bg с ръководител Информационно обслужване Лили Бончева.
- в. Класа с главен редактор Неда Попова.
- Бизнес телевизия EBF с изпълнителен директор Калоян Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във