Банкеръ Daily

Новини

ГЛОБЪЛ ФАЙНЕНС ИНВЕСТИРА В ЗАВЕДЕНИЯ

Глобъл Файненс ще инвестира 2 млн. лв. във верига заведения от типа coffee shop ONDA Coffee Break. В замяна на това инвестиционната компания ще придобие значителен дял от веригата. Не бихме могли да кажем какъв е точният пакет, но той ни осигурява равноправно сътрудничество, заяви изпълнителният директор на Глобъл Файненс Валери Петров на специална пресконференция на 8 септември.
ONDA Coffee Break е собственост на Явор Тодоров. Първото й заведение е открито през 2003 година. Характерно за веригата е, че тя използва аксесоари и елементи от латинокултурата. Двата милиона ще бъдат вложени през следващите две години с идеята да бъдат открити десет нови обекта в София и в по-големите градове на страната като Варна, Русе и Пловдив. В момента веригата ONDA Coffee Break има четири заведения, които се намират в столицата. В рамките на съвместния проект до края на месеца ще бъдат отворени още две - на бул. „Дондуков и в бизнес център „Експо 2000.
Глобъл Файненс инвестира в заведенията чрез своя фонд Растеж и чрез Черноморския фонд, които инвестират главно в България и в Румъния. Това е третият проект на фонд Растеж (създаден през юни 2003 г. съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие) след магазини Фамилия и Роял Патейтос.
Очаква се до края на годината Глобъл Файненс да създаде нов фонд с капитал 300 млн. евро, който също ще се концентрира на Балканите. Фондът ще се насочи към по-големи местни компании, които имат потенциала да станат мултинационални.
Инвестициите на Глоубъл Файненс до този момент в България включват „Обединена млечна компания АД (ОМК), „Роял Патейтос, верига магазини „Фамилия, „Чипита и Стилмет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във