Банкеръ Daily

Новини

ГЛОБИХА СОБСТВЕНИЦИ НА КОМПЮТЪРНИ КЛУБОВЕ

Седем собственици на компютърни клубове в Костинброд, Костенец, Самоков и Драгоман са санкционирани по време на специализирана полицейска операция за защита на интелектуалната собственост, съобщиха от пресцентъра на МВР. В акцията участваха полицаи от сектор “Икономическа полиция” към ОДП-София, техни колеги от местните районни полицейски управления, както и експерти от Дирекция “Авторско право и сродни права” към Министерство на културата. В хода на проверките контролните органи се натъкнали на разпространение на развлекателен софтуер без знанието и съгласието на собственика – незаплатени авторски права и липса на сключени лицензионни договори.
В Костенец са проверени три обекта - на ул. “Младежка”, ул. “Петър Берон” и ул. “Средна гора”, чиито собственици са хванати в нарушение.
Аналогична е ситуацията в Самоков – проверяващите санкционирали собствениците на два компютърни клуба – на ул. “Преспа” в кв. “Самоково” и на бул. “Искър”.
Хванатите в нарушение собственици на подобни обекти в Костинброд и Драгоман са двама.
На всичките са съставени протоколи за предупреждение по чл. 56 ал. 2 от Закона за МВР. В 14-дневен срок те са длъжни да сключат необходимите договори и да не предлагат и разпространяват нелегален софтуер. При последваща проверка нарушителите попадат под ударите на закона и носят наказателна отговорност по чл. 172 “А”от НК. Представителите на Дирекция “Авторско право и сродни права” към Министерство на културата съставили актове на собствениците като глобата за първо нарушение е от 300 до 500 лв. , а при констатиране на повторност глобата варира от 3000 лв. до 5 000 лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във