Банкеръ Daily

Новини

ГЛОБИХА ПРИСТАНИЩЕ ВИДИН ЗАРАДИ БРП

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби Пристанище Видин със 100 хил. лв. заради извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията. Жалбата в КЗК е постъпила от Параходство Българско речно плаване, тъй като портът продължавал да налага цени на пристанищните услуги, значително по-високи от договорените между страните и по този начин не се съобразил с решението на комисията от 15 април 2003 година.
От КЗК заявиха, че от събраните доказателства става ясно, че след решението на комисията от 2003 г. ответникът е извършил преизчисляване на стойността на тарифите си. Окончателната цена обаче е формирана на базата на необосновано високи и неприсъщи за дейността разходи. Комисията за защита на конкуренцията установи и, че Пристанище Видин като предприятие с господстващо положение налага пряко цените на услугите и изготвя всички актуализации едностранно.
КЗК счита, че с поведението си Пристанище Видин намалява възможностите на фериботните превозвачи да водят ефективна ценова политика спрямо конкурентите си, с което ограничава и нарушава конкуренцията на съответния пазар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във