Банкеръ Daily

Новини

Глобиха 29.7 млн. паунда швейцарската банка USB

Швейцарската инвестиционна банка UBS е глобена 29.7 млн паунда от Британския финансов регулатор FSA. Провалът на UBS да засече огромните загуби нанесени и от бившия търговец на банката Квеку Адоболи, разкри че във финансовата институция има сериозни слабости в управлението и вътрешния контрол. Това се посочва в изнесената информация на FSA, цитирана от световните агенции.


Миналата седмица бившият служител на лондонския офис на компанията Адоболи бе признат за виновен и осъден на 7 години затвор за финансови измами, причинили на компанията щети в размер на 2.3 млрд. долара. Това е най-голямата капиталова загуба в британската история. Пасивите от сделките на Адоболи е можело да достигнат до 12 млрд. долара, стана ясно от показанията на един от главните изпълнителните директори на UBS по време на съдебното дело.


Банката се е провалила в управлението на риска, предоставяйки достъп на Адоболи до множество опасни пазарни позиции. Действията на дилъра са останали незабелязани за дълъг период от време.От инцидента насам кредитната институция е предприела сериозни действия за елиминиране на слабостите в управлението, стана ясно още по време на делото.


Подобрихме вътрешния мониторинг и контрол за да бъдем сигурни, че нещо подобно няма да се случи отново, или ако се случи, да бъде открито навреме и незабавно отстранено. Това заяви Сергио Ермоти, главен изпълнителен директор на UBS, в началото на процеса срещу Адоболи през септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във