Банкеръ Daily

Новини

Глоби за концесионерите на плажове, ако нарушават закона

Наложените санкции за нарушения на концесионери на плажове за миналата година са 300 хил. лв., съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при внезапната инспекцията за безопасността и стопанисването на курортите по Черноморието. В края на летния сезон ще стане ясно колко са те за 2012 година, уточни тя. За всяко нарушение ще бъде налагана глоба, чийто размер ще възлиза на 0.5% от общата стойност на наема.


До края на септември екипи ще продължат проверките по плажовете, като ако бъдат установени системни нарушения, концесията ще се прекратява, подчерта регионалният министър. Тя даде като пример плаж Каваците ndash; Север, където бяха открити редица нарушения. Липсва медицински пункт, има незаконно поставени чадъри, а концесионерът дължи вече 40 хил. лв. наем и 10 хил. лв. лихви, коментира още Павлова и допълни, че по всяка вероятност задълженията на концесионера ще бъдат търсени по съдебен път.


Проверките показват, че при 80% от отдадените концесии на плажове липсват медицински апарати, които да бъдат използвани при случаи на удавяне, като на много от плажовете дори липсва каквато и да е техника техника, посочи още регионалният министър. По думите й освен всичко това на много места все още няма спасилети и не са поставени вишки.


Проверките трябва да установят още дали има достатъчно свободна зона за плажуващите.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във