Банкеръ Daily

Новини

Глоби за 668 150 лв. срещу нарушители на забраната за тютюнопушене

Общо 1040 наказателни постановления на обща стойност 668 150 лв. са издадени през изминалата една година от въвеждането на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места. От 1 юни 2012 г. до 31 май тази година Регионалните здравни инспекции са извършили общо 215 207 дневни и нощни проверки в обекти в цялата страна. Това означава, че всеки ден са извършвани близо 600 проверки за спазване на законовите изисквания. Много от обектите са проверявани няколкократно с цел проверка на дадените предписания и отстраняване на допуснатите нарушения. Извършвани са проверки както в работни, така и в почивни дни. Издадени са 2169 предписания и са съставени 1326 акта за констатирани нарушения.


За изминалата една година от влизането в сила на забраната, инспекторите в цялата страна са извършили 42 905 проверки в обекти за хранене и развлечение, 25 593 проверки в детски и учебни заведения, 50 715 - в лечебни и здравни заведения. Извършени са още 63 660 проверки в други закрити обекти с обществено предназначение - железопътни гари, автогари, банки, застрахователни дружества, административни сгради, ресторанти, автогари, обществени тоалетни, складове, театри и кино салони, СПА центрове, хотели и мотели, магазини, игрални зали, бръснарски, фризьорски и козметични салони, фитнес зали, детски ясли и градини и прилежащите територии към тях, плувни басейни, музикални школи, центрове за временно настаняване, транспортни средства, центрове за стари хора, общежития, интернет зали, офиси и други. Направени са 3708 инспекции на открити обществени места - прилежащи терени и тротоари на ОДЗ и ЦДГ, площадки за игра, спортни обекти ndash; по време на спортни и културни прояви.


Преобладаващата част от наложените през едногодишния период актове са съставени предимно за нарушения на забраната в заведения за обществено хранене и развлечения - кафе-барове, кафе-аперитиви, барове, ресторанти, игрални зали, казина, както и на работни места.


За периода от ни 2012 г. до 31 май тази година най-голям брой проверки за спазване ограниченията за тютюнопушене на закрити и някои открити обществени места са извършили Регионалните здравни инспекции в София-град, Пловдив, Бургас, Благоевград и Варна.


Най-голям брой актове за установяване на административни нарушения и наказателни постановления са издадени от Столична РЗИ, РЗИ Пловдив, РЗИ Добрич, РЗИ Бургас, следвани от РЗИ Благоевград и РЗИ Варна.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във