Банкеръ Weekly

Новини

Глоба от 10 млн. евро за френския клон на UBS

Френският регулатор Autorite de Controle Prudentiel наложи глоба от 10 млн. евро на UBS France заради слабия вътрешен контрол на банката, която е допуснала служителите й да помагат на заможните французи да избягват данъци. Това е най-голяма възможна санкция съгласно френското законодателство и най-голямата определяна за подобен случай.


Френският клон на швейцарската кредитна институция, в т.ч. и други трима настоящи и бивши негови служители, вече са изправени пред възможни наказателни обвинения по подозрение, че незаконно са продавали банкови услуги. Властите се опитват да определят дали UBS и местният й филиал са търсили систематично заможни клиенти, на които да създадат офшорни сметки в нарушение на френското законодателство.


Магистратите подозират, че банкерите на UBS са търси връзки с влиятелни личности по време на социални и спортни събития, за да им предлагат бизнес с офшорни сметки.


Още през 2007 г. френският регулатор е предупредил UBS France, че търговската й мрежа може би съдейства за укриване на данъци. Въпреки това банката е чакала повече от 18 месеца преди да въведе необходимите процедури и контрол, за да се справи с риска нейните трансгранични дейности да не са в съответствие с правилата. Според властите компанията не е успяла да се справи с контрола върху служителите и тяхната практика да споделят данни със банката майка в Швейцария.


На фона на глобалната акция срещу укриване на данъци, швейцарските банки се намират в отбранителна позиция от няколко години насам, най-вече в Съединените щати. Там през 2009 г. UBS заплати глоба от 780 млн. долара и се съгласи да предаде имената на повече от 4450 американски клиенти на Агенцията по приходи в САЩ, за да се спаси от съдебна процедура, че е помагала на заможни клиенти да избегнат плащането на данъци. Вълненията около американско-швейцарските отношения продължават и сега, когато Швейцария търси начин да постигне споразумение с Вашингтон, без да се налага да се откаже от своята ценна банкова тайна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във