Банкеръ Daily

Новини

ГЛЕДАТ ДЕЛОТО ЗА УБИЙСТОВОТО НА ЧОРАТА

Състав на софийски градски съд ще заседава по делото за убийството на Ангел Димитров-Чората. Той загина по време на полицейска акция “Респект” в Благоевград на 10 ноември 2005 г при опит за арест. В операцията участваха кап. Иво Иванов, ст. лейтенант Борис Механджийски, гл. серж. Георги Калинков и гл. серж. Янко Граховски - антимафиоти от РДВР-Благоевград, както и срещу майор Мирослав Писов, бивш шеф на РЗБОП. Те бяха подведени под наказателна отговорност за причинена смърт по непредпазливост.
На 18 юни 2007 година състав на Софийския военноокръжен съд дава ход на делото. На 9 ноември 2007 г. Софийският военен съд признава за виновни в това, че са причинили с жестокост смъртта на Ангел Димитров, петимата полицаи от Благоевград. Съдът осъжда на 19 години затвор майор Мирослав Писов, а капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски са осъдени на по 18 години лишаване от свобода. Осъдените трябва да платят граждански искове и разноски по делото в размер на близо 180 хиляди лева.
На 21 януари Военно-апелативният съд гледа делото за убийството на Ангел Димитров-Чората. На 20 февруари 2008 г Военният апелативен съд отменя присъдата от общо 91 години затвор, на петимата антимафиoти Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски, обвинени за смъртта на Ангел Димитров-Чората. С решението делото се връща в Софийския военен окръжен съд. То е преквалифицирано от умишлено убийство във причиняване на смърт, вследствие на тежка телесна повреда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във