Банкеръ Weekly

Новини

Главчев: Листите на ГЕРБ все още се попълвали, Дянков не е в тях

Изборните листи на ГЕРБ все още не били готови. Това обясни на пресконференция в централата на партията бившият депутат Димитър Главчев. Той добави, че първо имената трябва да бъдат утвърдени от изпълнителната комисия, след което ще бъдат представени пред медиите. Главчев обаче не пожела да отговори дали бившият финансов министър Симеон Дянков ще намери място тях. Преди две седмици бившият финансов министър изяви желание за втори мандат на сто. bdquo;Аз не знам някой да го е номинирал, но ако е така, ще има демократична процедура и ще се види колко души са дали подкрепата си за Дянковldquo;, коментира още Главчев.


bdquo;Няма да излъжем нашите избиратели. Очевидно има грешки, не сме се правили с монополите, имахме и кадрови грешки, но това в бъдеще може да бъде оправеноldquo;, обеща Главчев.


След като абдикираха от властта, от ГЕРБ решиха да последват примера на останалите партии и да свикват редовни пресконференции. Димитър Главчев не пропусна възможността да атакува лидера на БСП, претопляйки скандала bdquo;Хохегерldquo;. Той оповести публично доклада на парламентарната комисия, която разследваше сделката. Става въпрос за сключен през 2008 година от Тройната коалиция договор на стойност над 1.5 млн. лева за изчистванеnbsp;на имиджа ни пред ЕС. Парите отидоха в австрийския лобист Петер Хохегер и българската му партньорка - шефката на пиар агенцията bdquo;Актив групldquo; Моника Йосифова, с която Станишев живее на семейни начела.


Причината за оповестяването на доклада от ГЕРБ стана искането на Йосифова към главния прокуро Сотир Цацаров да провери дали депутатите не са превишили правата си, изисквайки от НАП справка за приходите на фирмата й.


bdquo;Не сме се занимавали в комисията със социално-битови проблеми, а с това как са изразходвани публичните финансиldquo;, оправда се Главчев. Той припомни становищата на Агенция за държавна финансова инспекция, че първият договор на Хохегер с Пловдивския панаир е нищожен, защото не е проведен по Закона за обществените поръчки. Моника Йосифова получава по този контракт като подизпълнител 239 хил. евро, а по имиджовия други 143 хил. евро.


Становището на компетентните органи е, че договорите с лобиста са сключени, така чеnbsp;парите да бъдат изхарчени, без да има видим ефект. Главчев бе категоричен, че това не е дребно заяждане, а много сериозна злоупотреба с държавни средства. Според него Йосифова се е обърнала към прокуратурата с цел да отклони вниманието на обществото от същността на нещата - че са изхарчени държавни пари без реален резултат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във