Банкеръ Daily

Новини

Гласуваха промени в структурата на НЗОК

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване. Законопроектът е внесен от депутата от Коалиция за България Емил Райнов и група народни представители.


Направени са промени в системата на органите на управление на НЗОК. Досега съществуваше двустепенна система - Надзорен съвет и управител. Новата система ще включва - Събрание на представителите, Контролен съвет, Управителен съвет и директор. Вносителят подчерта, че НЗОК е създадена като обществена институция.


bdquo;Тригодишната практика по прилагането на двустепенната система на управление на НЗОК показа, че тя ограничава правото на представителност на преките участници в системата на здравното осигуряване и води до липсата на прозрачност при вземането на решения за разходването на средствата, набрани от здравноосигурителните вноски на всички български гражданиrdquo;, каза Райнов. По думите му с промените се цели възстановяване на обществения характер на здравната каса.


Другата промяна е, че служителите в Централното управление на НЗОК и в РЗОК ще заемат длъжности по трудово правоотношение, а не по служебно, по каквото правоотношение работят служителите в институциите от държавната администрация, които подпомагат органите на държавната власт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във