Банкеръ Daily

Новини

ГЕРМАНСКИ НАУЧЕН КОРАБ ЩЕ ИЗСЛЕДВА ЧЕРНО МОРЕ

От 5 до 25 март 2008 г. германският научноизследователски кораб „Посейдон” ще проучва екосистемата в северозападната част на Черно море. Правителството даде разрешение за провеждане на експедицията, която е финансирана от Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
Корабът е собственост на Института за морски науки към Университета в Кил. Международният екип, който ще работи на борда му, включва представители на редица институти от Австралия, България, Германия, Румъния, Русия, Великобритания. Научен ръководител на експедицията е д-р Яна Фрийдрих от Института по полярни и морски изследвания „Алфред Венегер”.
Основните задачи на експедицията са свързани със събиране на информация за измененията на екосистемите, породени от насищането на крайбрежните води с нутриенти и поради замърсяванията, предизвиквани от страните по поречието на реките от водосборната зона на Черно море, оценка на състоянието и планиране на мероприятия в контекста на предприемането на ефективни мерки в международен мащаб за редуциране на вредните последствия.
Събраните по време на експедицията данни са важни за формирането на информационната база, служеща като основа за актуализация на новата европейска морска стратегическа директива и Букурещката конвенция за защитата на Черно море.

Facebook logo
Бъдете с нас и във