Банкеръ Daily

Новини

Германия подписа данъчно споразумение със САЩ

Германия и Съединените американски щати подписаха междуправителствено споразумение, насочено към подобряване на обмена на информация за данъчни цели. Германското правителство посочва още, че това е важна стъпка към въвеждането на световен модел за автоматично споделяне на данъчни данни.


В текста на споразумението се посочва, че двете страни се ангажират да работят заедно в дългосрочен план за постигане на обща отчетност и стандарти за надлежна проверка на финансовите институции. Документът съдържа още уточнението, че Съединените американски щати признават необходимостта от координиране на докладването на задължения съгласно FATCA с други данъчни задължения на САЩ за докладване на германските финансови институции, за да се избегне двойното отчитане.


Споразумението е свързано с американския Закон за данъчното облагане на чуждестранни сметки Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA). Съгласно разпоредбите на този пакт чуждестранните финансови институции ще бъдат задължени от 2015 г. да уведомяват данъчните власти в САЩ за сметките на американски клиенти. В противен случай те ще бъдат облагани при източника със ставка от 30% върху доходите от инвестиции в САЩ.


Още през февруари 2012 г. Германия, Франция, Великобритания, Италия, Испания и САЩ се договориха за разширяване на сътрудничеството при борбата срещу укриването на данъци.


От септември 2015-а Германия ще уведомява данъчните органи на САЩ за първи път за сметките на американските граждани и компании. В замяна САЩ се ангажира да предоставя на страните-партньори съответната данъчна информация.


Законопроектът за прилагане на споразумението ще бъде представен на германския Бундестаг(долната камара на парламента) успоредно с подписването на споразумението. Очаква се законодателството да бъде прието преди следващите парламентарни избори през септември, за да може германските банки да имат време да извършат необходимата техническа подготовка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във