Банкеръ Daily

Новини

ГЕРБ ПРЕДЛАГА ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ ГДБОП ЗАРАДИ КРИЗАТА С ОТВЛИЧАНИЯТА

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) трябва да бъде възстановена, това каза на пресконференция председателят на партията Цветан Цветанов. Предложението на ГЕРБ е във връзка със зачестилите отвличания на бизнесмени с цел получаване на големи суми откупи. Освен това ГЕРБ настоява за ясно законово диференциране на функциите на ДАНС, за да се избегне дублирането и размиването на отговорности между агенцията и МВР. „Това, което ДАНС иззе като компетентност в борбата с организираната престъпност, доведе до хаос и виждаме какви са последствията днес”, каза Цветанов.. Това са първите законодателни промени, които трябва да бъдат направени незабавно - ако това не стане, ГЕРБ ще инициира промените като влезе в следващия парламент, посочи Цветанов.
Нужно е да има повишаване на наказателната отговорност за лицата, участващи активно в отвличания. За такива хора трябва да се налага доживотно лишаване от свобода.
Не трябва да има възможност за съкратена процедура при първа инстанция на лица, участвали в отвличания, добави председателят на партията.
Предложението на вътрешния министър Михаил Миков за инкриминирането на лица и близки, които събират необходимите суми при отвличания е недопустимо, защото ще бъдат обремени близките на отвлечените. Ще се получи така, че държавата става втория субект, които обременява семействата, каза той. Според Цветанов без тези законодателни промени, наследството, което ще получи ГЕРБ в сектор сигурност, ще бъде още по-тежко от настоящата ситуация.
Последните реформи в сектор сигурност, които вътрешният министър Михаил Миков е направил, според Цветанов са необосновани. „Нека да спрат всякакви необосновани реформи в сектор сигурност и да се търси обществения консенсус по тези въпроси”, призова той.
ГЕРБ предлага и промени в НК и в НПК, които още днес ще бъдат внесени за разглеждане в НС от депутатът Лъчезар Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във