Банкеръ Weekly

Новини

ГЕРБ обеща светло бъдеще

Едва ли някой остана изненадан, че бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов оглави предизборния щаб на ГЕРБ. Това стана ясно по време на пресконференция на партията. Той ще отговаря за логистиката при провеждането на изборите на 12 май. Негови помощници ще бъдат бившите министри Лиляна Павлова, Ивайло Московски, Делян Добрев, Томислав Дончев, председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков и зам.-финансовият министър Владислав Горанов, който запази поста си в служебния кабинет.


Цветанов обясни, че именно бившият министър по еврофондовете е имал водеща роля в изготвянето на управленската програма на ГЕРБ. Тя била цели 200 страници, но ще бъде представена след три седмици.


bdquo;Програмата ни ще бъде реалистична, която щеnbsp;запази постигнатата стабилностldquo;,nbsp;увери Цветанов. Да се чуди човек за каква точно стабилност става въпрос, след като именно поради тежкото икономическо положение в страната българите излязоха на улицата и принудиха кабинетът Борисов да подаде оставка. Явно паметта на доскорошните управляващи се оказа твърде къса.


Мотото на кампанията ще бъде bdquo;Имаме воля, съобщи гордо Елен Герджиков, който ще отговаря за маркетинга и анализа на резултатите от вота.


bdquo;Кампанията ще се води близо до хората и ще разчита на кандидатурите на ГЕРБ и на партийната програмаldquo;, обясни още Герджиков. Той добави, че тя ще бъде позитивна и градивна и няма да набляга на дискредитаране на политическите опоненти. Изявление прозвуча меко казано странно на фона на войнстващата реторика на лидера на партията Бойко Борисов, който от началото на политическата си кариера постоянно поддържа огъня срещу противниците си от БСП, ДПС, а на по-късен етап и срущи Синята коалиция и Атака.


bdquo;Ако сте дошли с очакването да чуете поредните чудеса от поредните чудотворци, сте сгрешили, заяви Томислав Дончев. Според него хората от ГЕРБ били достатъчно силни, за да си признаят, че са допуснали грешки по време на своето управление. Може би само бившият министър за еврофондовете ясно осъзнава, че най-добрия ход в момента за бившите управляващи е да си посипят главата с пепел, да изоставят тежката фразиология и на прост език да обяснят защо доведоха хората до пълно отчаяние и ги принудиха да се самозапалват в израз на абсолютно безсилие.


bdquo;България няма друг път на развитие освен европейскиятldquo;, прозря Дончев. Той изтъкна, че грижата за всякоnbsp;малко и средно предприятиеnbsp;е акцент в програмата на ГЕРБ, в която се обещава заетост и икономически растеж.nbsp;Общо 5 млрд. лева годишно преки чуждестранни инвестицииnbsp;в реалното производство, предлагат ГЕРБ на избирателите, ако гласуват за тях. Подкрепа за понеnbsp;нови 12 хил. предприятия, е заложено още в програмата на партията на Бойко Борисов. Хубави пожелания, изпълнени в духа на модерния популизъм.


Още преди вота ГЕРБ се готви за ново управление. Те вече са готови с нова структура на правителството. От партията предлагат вместо сегашното мега икономическо ведомство, две по-малки - Министерството на енергетиката и Министерство на икономиката и туризма. От ГЕРБ обещават още енергийна независимост чрез добив на газ в Черно море. Няма да допуснем мегаломански енергийни проекти с държавно участие, които ще съсипят държавата, увери Дончев, визирайкиnbsp;АЕЦ bdquo;Белене. ГЕРБ обещава и удължаване на срока на работа наnbsp;5 и 6 блок на АЕЦ bdquo;Козлодуй. Не се чу нито дума за мерки срещу монополите в сектора, нито конкретни предложения за овладяване на цените на ток, парно, газ и вода.


Лихвена амнистия за период от два месеца за задължения за минали периоди, предлага ГЕРб като подкрепа за малките и средните предприятия. bdquo; Нашето намерение е да го направим еднократно, само заради кризата. Има много хора, които искат да правят нормален бизнес, но натрупаха задължения, заради кризата. Даваме възможност на тези, които имат желание, да си внесат данъците, осигурителните вноски, дължими към централното правителство. Ще се отвори този прозорец за 2 месеца; който иска и може - да погаси главницата, като му отпадне задължението за плащането на формираната дотогава лихва. Това има смисъл да се прави за задължения назадrdquo;, заяви бившият заместник-министър на финансите Владислав Горанов.


Не бе изненада, че Бойко Борисов и Цветан Цветанов ще водят по две листи. Бившият вътрешен министър щял да е на първо място във Велико Търново. Продължават срещите по места за реденето на листите, които до неделя ще бъдат представени пред Изпълнителната комисия на ГЕРБ и на лидера Борисов. За челни позиции в партийните листи са номинирани и Лиляна Павлова, Делян Добрев, Ивайло Московски,Томислав Дончев, Владислав Горанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във