Банкеръ Daily

Новини

ГЕРБ: Еврокомисията ни хвали за борбата с корупцията

От ГЕРБ направиха първите си коментари за публикувания днес доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в България. Според управляващата партия той е положителен и обективен.

Ясно се очертават постигнатите резултати от сътрудничеството на страната ни с Европейската комисия и в контекста на Механизма за сътрудничество и оценка и необратимостта на осъществените реформи, както и посоката на бъдещите действия. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

"Комисията акцентира върху сфери, в които държавите членки, конкретно България, която в този доклад се споменава чак на 10-а страница, приоритетно да насочват своите действия, за да гарантират спазването на върховенството на правото в ЕС. Тези области съвпадат и с набелязаните приоритети на правителството. Докладът изрично посочва, че в началото на годината бяха инициирани серия от разследвания за корупция по високите етажи на властта, като в някои от случаите бяха повдигнати и обвинения. Отбелязано е също, че много добре работи и функционира КПКОНПИ и само до 2019 г. е запорирано имущество на стойност 3 милиарда лева", допълни Дариткова.

Според нея докладът на ЕК показва, че са оценени усилията на българското правителството в борбата с корупцията, консолидираната законодателна рамка и дейността на специализираните структури в изпълнителната и съдебната власт. А това свидетелства за решимостта на българските институции за справяне с този световен проблем.

По думите на шефката на ПГ на ГЕРБ, докладът констатира, че българското законодателство предоставя основните правни гаранции за защита и дейност на журналистите и медиите. Правителството потвърждава вече поетия ангажимент за гарантиране на върховенството на правото в България като член на ЕС и готовността на страната ни за активно участие в диалога за върховенството на закона и правото.

"Европейската комисия акцентира, че има много добро сътрудничество между българската държава, правителството и Народното събрание, което чрез своя председател Цвета Караянчева изпрати специално писмо до Венецианската комисия, че се подготвят промени в конституцията, които да гарантират на българските граждани, че ще има още по-голяма независимост в съдебната система. Това е една от темите, които е приветствана в доклада на ЕК", каза депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя изтъкна, че анализ показвал, че България е една от страните, които предприемат най-своевременни и адекватни мерки за изпълнение на отправените препоръки за борба с корупцията.

Тези доклади ще са ежегодни и целят да не се стартират наказателни процедури, уточни евродепутатът Емил Радев. Той обясни, че са показни някои недостатъци на системата и начини как да се коригират.

"Подобни доклади са с ясни критерии и са еднакви за всички държави членки, много от тях ,може да не са доволни, цялостна критика виждаме в целия ЕС. Обективен е докладът и е положителен за страната ни", добави Радев и продължи -"Има няколко сериозни теми, може би отчетността на главния прокурор. В доклада се казва, че България потвърждава непоколебимото си намерение да изпълни решението "Колеви", като е поела пред ЕК ангажимент да инициира процедура за изискване на експертно становище от Венецианската комисия в продължение на измененията в НПК и Закона за съдебната власт в съответствие с концесионната рамка."

Евродепутатът посочи, че ЕК констатира нормативната уредба на българското законодателство, която гарантира свободата на словото. Има критика обаче, че не всички медии са с ясни собственици, като препоръката е този факт да се изчисти и да станат ясни кои са те.

 "В контекста за сътрудничество с ЕК са разработени и промени в конституцията на България, които се стиковат с Венецианската комисия и ГРЕКО. ЕК ни призовава да продължим по пътя си и разследването на корупцията по високите етажи на властта. Трябва да вървим по пътя на затвърждаване на върховенството на закона в страната. Оценката за България е положителна и ние трябва да следваме рамката на ЕК", заключи Емил Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във