Банкеръ Daily

Новини

ГЕРБ, БСП, ДПС и „България на гражданите“ влизат в следващия парламент

ГЕРБ, БСП, ДПС и bdquo;България на гражданитеldquo; твърдо ще влязат в следващия парламент. Това показва проучване на Института за модерна политика. То потвърждава данните от направените последни социологически изследвания, според които разликата между управляващата партия и социалистите продължава да се стопява.


Според представителната анкета за ГЕРБ биха гласували 26.1%, а за левицата едва с 5% по-малко. ДПС пък печели подкрепата на 4.9 на сто от българите, а партията на Меглена Кунева ndash; 4.3 на сто. Ако тези резултати се потвърдят и на изборите, то четирите партии със сигурност влизат в следващото Народно събрание.


С реални шансове да прескочат границата от 4% са bdquo;Атакаldquo; - с 3.6 % и РЗС ndash; с 1.9 на сто. Тези данни се разминават драстично от обявените в последните социологически проучвания настроения на избирателите, според които РЗС са под единия процент, а хората на Сидеров - около 2 процента.


Социолозите от Института за модерна политика обаче са убедени, че новата коалиция на партията на Яне Янев с Веселин Марешки може да вдигне процента и.


Според тях в условията на криза националистическите формации по-лесно консолидират вота на недоволните и търсещите прости обяснения на случващото се.


Партията на Мегнела Кунева пък не бележи явен растеж заради старите лица, които влязоха в нея. bdquo;Те трудно биха могли да бъдат разпознати като агенти на промянатаldquo;, категоричен бе политологът Емил Георгиев.


Той поясни, че традиционната десница в лицето на ДСБ и СДС остават извън изследването.


Президентът Росен Плевнелиев е с най-високо доверие сред анкетираните, събирайки 59.9 %, следван от премиерът Бойко Борисов с 48.3 %, а на трето място е регионалният министър Лиляна Павлова с 43.4 на сто. Привържениците на Меглена Кунева са 38.2 % от анкетираните избиратели, а лидерът на БСП Сергей Станишев събира 33.7 % одобрение. Ахмед Доган продължава да е най-недолюбвания политик, който печели негативния вот с 72.4 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във