Банкеръ Daily

Новини

Георги Вълев, обвинен, че е подбудител и помагач за две убийства остава в ареста

Великотърновският бизнесмен Георги Вълев, обвинен, че е подбудител и помагач за две убийства – това на адвокат Петър Лупов и на Румен Рачев от Шумен остава в ареста. Днес състав на Варненския апелативен съд потвърди като обосновано и законосъобразно определението на Окръжен съд Шумен от края на октомври, с което е била определена първоначална мярка за неотклонение „задържане под стража”. Това съобщиха от съда. В началото на заседанието съдът прие нови доказателства, внесени от обвинението, с които от вчера спрямо Вълев са повдигнати две нови обвинения - за притежание на боеприпаси за ловно оръжие, както и за лихварство, извършвано през последните 10 години. Защитата на бизнесмена представи данъчните декларации на търговското дружество, управлявано от Вълев, което е платило на държавата 3 млн. и половина данъци за последните пет години.
Адвокатите настояват, че няма нито едно категорично доказателство, което да потвърди обвинението за подбудителство и помагачество на двете убийства. Те припомнят и обстоятелството, че вътрешният министър Цветан Цветанов, само месец преди Вълев да бъде задържан, съобщил в национален всекидневник, че бизнесменът е свързан с престъпна дейност. Въпреки това твърдение Георги Вълев не се бил укрил от наказателно преследване. Самият Вълев поиска от съда да бъде освободен с мотива, че нито едно от обвиненията срещу него не отговаряло на истината. Той разполагал с документи, че е изплатил навреме задълженията си към шуменския бизнесмен Румен Рачев и нямал мотив да иска неговото убийство. Представителят на Апелативна прокуратура припомни, че за такова тежко обвинение, за което законът предвижда наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен или доживотен затвор без право на замяна, най-адекватната мярка за неотклонение следва да бъде „задържане под стража”.
Варненският апелативен съд днес потвърди всички изводи на първата съдебна инстанция, според които събраните гласни и писмени доказателства обосновават предположението, че Вълев е съпричастен към престъпната дейност на организираната група, която се разследва. Съдът уточни, че престъпленията са извършени от множество лица в различно качество, а доказателствата за участието на всеки един от разследваните в убийствата и квалификациите за тях предстои да бъдат събирани и изяснявани в хода на следствените действия. Апелативният съд отказа да коментира новите две обвинения за лихварство и незаконно притежание на боеприпаси, предявени на Вълев от вчера. Днес съдът не коментира въпросите, свързани с вината на разследвания великотърновски бизнесмен. Двете обвинения обаче за подбудителство и помагачество за убийствата на адвокат Лупов и на шуменския бизнесмен Рачев сами по себе си са изключително тежки и водят съда до извода, че ако Вълев бъде на свобода може да се опита да попречи за разкриването на обективната истина. Определението на Апелативния съд, с което бе потвърден ареста на Георги Вълев е окончателно.
На 5 октомври тази година въззивната инстанция потвърди арестите на Петър Стоянов (Сумиста) и Петър Атмаджов, разследвани за участието си като помагачи в убийствата на великотърновския адвокат Петър Лупов, на шуменския бизнесмен Румен Рачев, както и за участието си в организирана престъпна група. В началото на септември тази година Апелативният съд потвърди задържането под стража и на Янко Попов ( Туци) и на Васил Костов - Кеца, задържани в края на август след акция „Килърите 2”, и които също се разследват за помагачество при убийството на Рачев. Георги Георгиев и Владимир Филев, сочени като физическите извършители на убийството все още се издирват от органите на реда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във